Napeto zbog Trampa, razočarana zbog BiH

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ocijenila je da je samit NATO-a bio vrlo uspješan.

Foto: „Makedonija je konačno dobila pozivnicu i želimo da se postupak njenog pristupanja završi što prije“: Hrvatska predsjednica s Terezom Mej (Beta/AP)

Dodala je i da je “povremeno bilo vrlo napeto” zbog insistiranja predsjednika SAD Donalda Trampa da se ubrza povećanje izdvajanja za odbranu.

Ona je izrazila zadovoljstvo što se NATO konačno fokusirao i na svoje južno krilo, a ne samo na istok, jer s juga dolaze mnoge prijetnje, poput dolaska terorista i radikalnih grupa koje bi radikalizovala naša društva u bilo kojem pravcu, prenosi Hina.

„Zato je važno širenje NATO-a, Makedonija je konačno dobila pozivnicu i želimo da se postupak njenog pristupanja završi što prije“, rekla je Grabar Kitarović, dodajući da je razočarana što ponovo nije aktiviran Akcijski plan za Bosnu i Hercegovinu.

Ona je rekla da je Trampov zahtjev da članica izdvajaju četiri odsto BDP za odbranu bilo iznenađenje jer postoji dogovor o dva odsto do 2024. godine.

Navela je i da je razgovarala i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, ali više o regionalnim pitanjima, posebno o stanju u BiH i izborima koji se ove jeseni tamo održavaju, kao i o odnosima Hrvatske i Srbije.

Grabar Kitarović je dodala da je u vezi s pitanjem migracija potrebno strpljenje, da bi to čak moglo postati i egzistencijalno pitanje Evropske unije ukoliko dođe do daljeg razdora.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar