Nastavak sage: Dogovora oko imena Makedonije neće biti?

zname-makedonija-garda.jpg

Mogućnost zaključenja sporazuma o sporu Grčke i Makedonije, ali i mogućnost za telefonski razgovor premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva se smanjuje.

To je rekao jedan grčki vladin zvaničnik.

Zvaničnik čije ime nije objavljeno za atinski list Katimerini rekao je da “BJRM (Makedonija) izgleda još nije spremna da se odazove na ono o čemu su se sporazumjela dvojica ministara spoljnih poslova”.

“Zbog toga izgleda da se udaljava mogućnost sklapanja sporazuma narednih dana. Vjerovatno se udaljava i mogučnost telefonskog razgovora dva premijera”, rekao je taj grčki zvaničnik.

S druge strane, u Makedoniji, piše list na svom sajtu, komentariše se curenje informacija uz poziv da “svi politički faktori u obje zemlje budu politički odgovorni”.

“U ova vremena ne smijemo podleći nagađanju. Odgovoran politički stav svih političkih faktora u obje zemlje je veoma koristan za nalaženje rješenja”, rekli su makedonski izvori regionalnoj novinskog agenciji IBNA.

Po najnovijim informacijama, naziv “Republika Sjeverna Makedonija” i to samo na makedonskom, preovlađujući je od tri predloga rješenja koji su na pregovaračkom stolu Atine i Skoplja.

Informacija da je to odabrana opcija ima i u Grčkoj, i u Makedoniji, gdje se, piše “Katimerini, “u najvišim tonovima vodi politička igra između Vlade, opozicije, ali i čvrstog protivnika rješenja za naziv – predsjednika (Đorda Ivanova)”.

Na stolu ostaju i druga dva od ukupno pet predloga naziva iz paketa koji je kao zajednički sastavio lični izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Metju Nimic, takođe samo na makedonskom – “Gornja Makedonija” i “Nova Makedonija”.

Premijer Makedonije Zoran Zaev rekao je juče na konferenciji za novinare da Skupština Makedonije treba da odobri sporazum.

U svakom slučaju, piše grčki list, ključni uslov Grčke je da se obezbijedi da novi naziv bude za sve namjene i prilike – “erga omnes”, i da bude uveden uz izmjenu Ustava Makedonije.

To je, komentariše Katimerini, “očigledno izazov s kojim će morati da se suoči Zaev, ako želi da sklopi sporazum s Grčkom”, a “završni korak bilo bi održavanje referenduma u BJRM” o tome.

Međutim, predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov čvrsto se drži oštrog stava protiv kompromisa sa Grčkom, piše atinski list.

Ivanov je u četvrtak, poslije sastanka sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Dimitrovom koji ga je informisao o napretku pregovora Atine i Skoplja, “ponovio da je u potpunosti protiv oba uslova Grčke – ‘erga omnes’ i promjene Ustava”.

Makedonski mediji su prenijeli da je Ivanov opisao pregovore s Grčkom kao “lični sporazum premijera Zaeva i Ciprasa, o kojem nema nacionalnog konsenzusa u Makedoniji”.

“Moj stav je da ne prihvatam rješenje pitanja naziva za opštu upotrebu i u svim prilikama (erga omnes)”, rekao je Ivanov.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!