Njemački izaslanik u Prištini zbog kašnjenja satova

Njemački izaslanik Klaus Tepfer boravio je u Prištini u okviru napora za rješavanje energetskog problema, koji je izazvao kašnjenje električnih satova u EU.

Sistemska frekvenca električne energije u kontinentalnoj Evropi bila umanjena zbog nedostatka od 113 gigavat sati električne energije (Pixabay)

Bivši njemački ministar za zaštitu životne sredine razgovarao je sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem koji je obećao saradnju u vezi sa tim pitanjem, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.

„Haradinaj je od međunarodne strane, ali i od vlade Srbije zatražio sprovođenje Briselskog sporazuma o energetici, koja predstavlja konačno rješenje problema u energetici“, navodi se u saopštenju.

Elektromreža Srbije objavila je prošle nedjelje da je sistemska frekvenca električne energije u kontinentalnoj Evropi bila umanjena zbog nedostatka od 113 gigavat sati električne energije, a uzrok tom nedostatku je konstanto odstupanje od programa rada od strane KOSTT (Kosovske elektromreže) u periodu januar-februar 2018.

EMS je naglasila da je KOSTT od 3. marta prestao sa neovlašćenim preuzimanjem električne energije, nakon pritisaka od strane relevantnih institucija, te je povećanje odstupanja sinhronog vremena zaustavljeno.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!