Odbrana Mladića opet traži medicinsku dokumentaciju

#ExYu #RatkoMladić

Ratko-Mladic-Trial-oslobodjenje.ba_.jpg

Odbrana generala Ratka Mladića, optuženog za genocid u BiH, danas ponovo zatražila da joj Haški tribunal dostavi cjelokupnu Mladićevu zdravstvenu dokumentaciju.

Odbrana je takođe negirala tvrdnju sudskog sekretarijata da je taj dosije već dostavljen braniocima.

Branioci Branko Lukić i Dragan Ivetić zatražili su da nadležni organ Tribunala obaveže upravu sudskog pritvora u Sheveningenu da joj dostavi traženi materijal.

Istoriju Mladićeve bolesti i liječenja, branioci, kako tvrde, pokušavaju da dobiju od uprave pritvora već devet mjeseci, ali njihovom zahtjevu nije udovoljeno.

Tvrdnju sekretarijata Tribunala da je svu traženu dokumentaciju već dostavio odbrani, Mladićevi pravni zastupnici nazivaju “pogrešnim prikazivanjem” situacije.

Tumačeći da sekretarijat zapravo odbija da dostavi Mladićevo medicinski dosije, branioci navode da bi taj problem bilo najbolje riješiti građanskom parnicom pred drugim sudom, sugerišući da bi predmet njihove tužbe bila “medicinska loša praksa i nemar” u pritvoru u Sheveningenu.

Pročitajte još:   Kosovska Mitrovica izlijepljena plakatima – decenija okupacije KiM

Za takvu parnicu bilo bi neophodno da se prethodno Haški tribunal, preko svog predsjednika, “odrekne imuniteta” koji uživa kao organ UN, navode Mladićevi branioci.

“To bi trebalo uraditi prije nego što general Mladić umre, što bi bio direktan rezultat nemara i nepopustvljivosti osoblja Tribunala i onih koji pružaju medicinsku njegu, po ugovoru sa sudom”, upozoravaju branioci Lukić i Ivetić.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!