Odloženo suđenje za nasilje u Sobranju

#Makedonija

Suđenje prvoj grupi od devet optuženih za nasilje u Sobranju Makedonije 27. aprila, nakon što je Talat Džaferi izabran za predsjednika parlamenta, odloženo je danas u sudu u Skoplju.

Suđenje, koje je trebalo da počne jutros, odloženo je jer se nije pojavio jedan iz grupe optuženih, Angele Zafirovski poznat pod nadimkom Bata Gele, koji nije sproveden iz kućnog pritvora.

Ostalih osam optuženih su došli na početak najavljenog suđenja, kao i dvadesetak takozvanih oštećenih osoba.

Dok je trajalo ročište ispred suda se okupilo tridesetak pristalica optuženih, koji su nosili majice sa natpisima „tvrdokorni“ i „Makedonija Makedoncima“, koji traže oslobađanje optuženih za učestvovanje u nasilju u Sobranju.

Okupljeni su nosili transpatente „Sloboda za patriote“ i „Verovao sam u sve, ali ne i da će moji da mi sude za Makedoniju“.

Za učestvovanje u nasilnim događajima u Sobranju Makedonije 27. aprila osumnjičeno je tridesetak osoba, od kojih su većini izrečene mjere opreza koje bi trebalo da obezbijede njihovo prisustvo na suđenju. Pritvor je određen dvojici koji su osumnjičeni za pokušaj ubistva poslanika i lidera Alijanse za Albance Zijadina Sele.

Pročitajte još:   DW: Kosovo za mnoge ima mračnu perspektivu

U državnom tužilaštvu do sada je izjave dalo više poslanika u statusu oštećenih osoba, među kojma su lider SDSM i parlamentarne većine Zoran Zaev i potpredsjednica SDSM Radmila Šekerinska.

Oni su iznijeli tvrdnje da se u upadu demonstranata građanske incijative „Za zajedničku Makedoniju“ radilo o namjeri da se ubiju vođe parlamentarne većine i da svi učesnici treba da odgovaraju.

Predsjednik Makedonije Đorđe Ivanov je sinoć pozvao poslanike većine u Sobranju da amnestiraju učesnike u nasilju u parlamentu zato što su „bili zavedeni masom i emocijama“.

Novo suđenje devetorici optuženih za učestvovanje u nasilje u Sobranju Makedonije zakazano je za 23. maj.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!