„Odos EU i Z.Balkana mora biti iskreniji“

Odnos Evropske unije i Zapadnog Balkana mora da bude iskreniji i transparentniji i da prednost daje demokratskoj transformaciji, navodi se u Deklaraciji o evropskom partnerstvu s Balkanom koja će danas biti zvanično potpisana.

.Foto: .

Evropski fond za Balkan (EFB) će na skupu povodom obeležavanja 10 godina rada predstaviti Deklaraciju, dokument o budućnosti regiona koji je kreiralo oko 50 regionalnih i evropskih stručnjaka.

Autori Deklaracije pozvali su na ponovno ujedinjenje Evrope i redefiniciju Balkana kao regiona koji je integrisan u EU.

„Potrebno je revidirati i obnoviti podsticaje i nagrade za evropske integracije, ali i revitalizovati politiku uslovljenosti utemeljenu na evropskim vrednostima. Ako EU treba da postavlja stroge zahteve, onda njen pristup mora da bude jasno definisan, neposredan i atraktivan“, navodi se u Deklaraciji.

Zapadni Balkan, dodaje se, može da kao dio EU ujednači demokratski, socijalni i ekonomski razvoj sa državama članicama EU.

„Međutim, ako Zapadni Balkan propusti tu priliku, rizikuje da zaostane za EU, bez jasnog usmjerenja, izložen dodatnoj destabilizaciji“, ocjenjuju autori dokumenta.

Navodi se i da su vladavina prava, odgovorna uprava, sloboda izražavanja, rodna ravnopravnost i jasna podjela vlasti ključni preduslovi pristupanja EU koji će doprinijeti održivosti demokratske transformacije Balkana.

Autori Deklaracije su pozvali na ponovno ujedinjenje Evrope, Evrope bez podjele na „nas“ i „njih“, Evrope svih njenih građana.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!