Papa ne možže u Srbiju bez odobrenja SPC

Bivši predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je 2016. godine pozvao papu Franju da posjeti Srbiju.

Foto: „Papa nije samo državni, već i vjerski poglavar“: Nikolić (Beta/Arhiva)

Međutim, kako je naveo, u tom pozivu je naveo da do posjete može doći samo ako se sa tim saglasi i SPC.

„Vatikanska administracija je u jednom momentu prenebregla moj izričit i jasno iznijet stav, da do posjete pape ne može da dođe prije nego što za nju bude dobijena saglasnost i Srpske pravoslavne crkve“, rekao je Nikolić za „Novosti“.

Reagujući na izjavu ministra spoljnih poslova Ivice Dačića o razlozima otkazivanja te posjete, Nikolić je kazao da je papu pozvao „isključivo u svojstvu predsjednika Srbije“, kao i da je u pozivu naveo da do posjete može doći samo ako se dogovori i susret pape Franja i patrijarha SPC Irineja, jer kako je rekao, „papa nije samo državni, već i vjerski poglavar“.

„Vatikanska administracija je u jednom momentu prenebregla moj izričit i jasno iznijet stav da do posjete pape ne može doći prije nego što za to bude dobijena saglasnost i SPC. Obavijestili su me da njihovi predstavnici dolaze u Srbiju u januaru 2016. godine kako bi pripremili posjetu pape koju on planira za maj iste godine. Reagovao sam odmah i podsjetio ih da do posjete, pa samim tim i njene pripreme, ne može doći bez saglasnosti SPC“, rekao je Nikolić.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar