Parlament BiH usvojio Deklaraciju o Pelješkom mostu

#ExYu #ParlamentarnaSkupština #PelješkiMost

bosnia-and-herzegovinian-flag.jpg “ />

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (BiH) usvojio je Deklaraciju o izgradnji Pelješkog mosta.

Deklaracijom se Hrvatska i Evropska unija pozivaju da odmah obustave sve radnje na gradnji tog mosta, jer bi to značilo narušavanje teritorijalnog integriteta BiH i ukidanje koridora toj zemlji ka otvorenom moru.

Hrvatskoj je upućen poziv da se hitno uključi u bilateralne razgovore sa BiH kako bi se pronašlo rješenje razgraničenja između dvije zemlje na moru, na principima uvažavanja suverenih prava BiH.

Usvajanje Deklaracije podržali su Stranka demokratske akcije (SDA), Savez za bolju budućnost (SBB), Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH), Demokratska fronta, Nezavisni blok, A-SDA, Bosanska patriotska stranka i Srpska demokratska stranka (SDS).

Protiv usvajanja deklaracije bili su HDZ BiH i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Poslanica stranke HDZ BiH Borjana Krišto izjavila je da Deklaracija nema nikakvu pravnu težinu ni u BiH, a posebno ne u susjednoj Hrvatskoj.

“Da bi bila koliko toliko validna mora je usvojiti i Dom naroda parlamenta BiH”, rekla je Krišto.

Prema Ustavu BiH, odluke koje donosi parlament BiH validne su tek kada dobiju podršku oba doma, Predstavničkog doma i Doma naroda, u kojem delegati jednog od tri konstitutivna naroda mogu da pokrenu pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Hrvatska namjerava da gradi Pelješki most, koji spaja dvije obale te države, odnosno njenu teritoriju sa dubrovačkom regijom, tvrdeći da će most graditi na svojoj teritoriji. BiH se protivi izgradnji, jer se na taj način zatvara pomorski koridor BiH prema otvorenom moru, što je suprotno međunarodnim konvencijama.

BiH ima izlaz na Jadransko more u Neumu, u dužini od nekoliko kilometara, i smatra da bi joj izgradnjom Pelješkog mosta bio onemogućen izlaz na otvoreno more.

Predstavnički dom danas je usvojio i predlog poslanika Nezavisnog bloka Sadika Ahmetovića, kojim se od predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića traži da do naredne sjednice parlamenta BiH prikupi potpise poslanika koji ga podržavaju.

Na osnovu tih potpisa trebalo bi da se utvrdi da li Savjet ministara ima podršku skupštinske većine i da li će se tražiti njegova smjena.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!