Počinje gradnja Pelješkog mosta, BiH najavila tužbu

Hrvatska danas zvanično počinje sa gradnjom Pelješkog mosta, koji je inače kamen spoticanja u odnosima Sarajeva i Zagreba.

Rok za gradnju je 36 mjeseciFoto: Rok za gradnju je 36 mjeseci

Izvođač radova je kineski konzorcijum CRBC, inače angažovan na gradnji prve dionice autoputa u Crnoj Gori.

Zbog neslaganja s gradnjom mosta BiH će, prema najavama zvaničnog Sarajeva, tužiti Hrvatsku.

Naime, kineska kompanija „China Road and Bridge Corporation“ trebala bi da počne da sprovodi u djelo ono što je pokušalo nekoliko bivših hrvatskih premijera. Ivo Sanader je dva puta pokušavao da započne izgradnju mosta.

Novac je osiguran zahvaljujući Evropskoj uniji. U konačnici će most koštati nešto više od 526 miliona eura, od čega Evropska unija projekat sufinansira s 357 miliona eura bespovratnih sredstava, odnosno s 85 posto prihvatljivih troškova.

Rok za gradnju je 36 mjeseci. Most će biti dug 2.404 metra i visok 55 metara. Hrvatska smatra da su te dimenzije odgovarajuće i za BiH zbog čega poručuju da nema ništa sporno u gradnji mosta.

Ipak, zvaničnici BiH negoduju zbog početka gradnje jer BiH nikada nije s Hrvatskom riješila pitanje granice na moru. Brojni stručnjaci smatraju da će BiH gradnjom Pelješkog mosta biti oštećena te da neće imati nesmetani izlaz na otvoreno more.

U međuvremenu se spominje i tužba koju bi član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović trebao podnijeti sudu u Strazburu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!