„Poštujemo presude Tribunala, ali…“

#KolindaGrabarKitarović #HaškiTribunal

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović rekla je danas pred Savjetom bezbjednosti UN u Njujorku da Hrvatska poštuje sve presude Haškog tribunala, iako se ne slaže s nekim njihovim zaključcima.

Foto: Beta/AP

Na sjednici o posljednjem izvještaju o radu Tribunala, Grabar-Kitarović je rekla da Hrvatska „odbija tumačenja nedavne presude Haškog suda u predmetu Prlić i drugi da su Hrvatska, tadašnje hrvatsko vođstvo ili hrvatski narod optuženi ili proglašeni krivima pred Haškim sudom“.

„Haški sud se bavio pojedinačnim optuženicima koji su pred tim sudom bili strane u postupku. Svako tumačenje ove presude izvan pravnog okvira i nepostojanje izričitih nalaza nužnih za utvrđivanje kaznene odgovornosti Hrvatske ili njenog rukovodstva navodi na krivi trag i pogrešno je“, rekla je Grabar-Kitarović.

U presudi Jadranku Prliću i šestorici saoptuženih bosanskih Hrvata, Tribunal je utvrdio da su u udruženom zločinačkom poduhvatu progona Muslimana učestvovali tadašnji predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman i neki njegovi saradnici.

Grabar-Kitarović je rekla da je prije izricanja presude apelaciono vijeće Tribunala u jednom dokumentu navelo da lideri Hrvatske nisu bili optuženi, niti im je bilo suđeno.

Ona je rekla da se nedavna presuda u predmetu Prlić i drugi ne smije zloupotrebljavati kako bi se implicirala kolektivna krivica Hrvata u BiH ili kako bi se onemogućavali njihovi legitimni politički ciljevi kao jednog od tri konstitutivna naroda.

„Nijedna se zajednica onde ne smije osjećati uznemireno, a upravo to je, nažalost, ono čemu svjedočimo ovih dana. Hrvati se moraju osjećati sigurno u domovini koju dijele s Bošnjacima i Srbima. Pozivam sve političare u BiH da prvenstveno misle na svoju odgovornost za dobrobit oba entiteta i BiH kao cjeline“, rekla je ona.

Ona je, sa druge strane, izrazila posebno zadovoljstvo presudama koje je Tribunal izrekao nekadašnjim vođama Srba u Hrvatskoj kojim je, kako je rekla, utvrđeno postojanje udruženog zločinačkog poduhvata za „stvaranje Velike Srbije“.

Izrazila je i žaljenje što pred Haškim sudom nije osuđen bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević, što niko nije odgovarao za sukobe i zločine u Vukovaru, kao što ni Ratko Mladić nije bio optužen za djelovanje dok je bio u Hrvatskoj.

„Slobodan Milošević je, kao glavni kreator projekta Velike Srbije, koji je doveo do tragedije u bivšoj Jugoslaviji, izbjegao konačnu presudu, što ostavlja veliku prazninu u ostavštini Suda“, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala da kada Hrvatska govori o „velikosrpskoj agresiji“ krivicu ne pripisuje srpskom narodu, nego „isključivo odgovornost Slobodana Miloševića i njegovog režima u to vrijeme“.

Grabar-Kitarović je rekla da za „strahote tromjesečne opsade Vukovara Haški sud nažalost nije optužio nikoga“.

„Iako je presuda na suđenju Ratku Mladiću donijela stanovito olakšanje porodicama njegovih brojnih žrtava genocida u Srebrenici, ovdje moram ponovno podsjetiti da je on upravo u Hrvatskoj 1991. započeo svoj ratni pohod, da bi ga kasnije nastavio u susjednoj BiH. Stotine njegovih žrtava u Hrvatskoj, u Škabrnji ili Nadinu, da spomenem samo najpoznatija mjesta, nikada nisu dočekali da mu se za te zločine sudi. Štaviše, oni nikada nisu ni bili uključeni u optužnicu protiv njega“, rekla je ona.

Kao nasljeđe Tribunala, ona je navela „razumijevanje da su sve strane počinile zločine“, podvlačeći da se „Hrvatska suočava s tom istinom“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore


Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!