Povećanje PDV-a dovelo do očaja hrvatske ugostitelje

#ExYu #Hrvatska #Ugostitelji

sibenik.jpg

Nakon povećanja PDV-a, hrvatski ugostitelji su u prva tri mjeseca imali gubitak od 140 miliona kuna (više od 18 i po miliona eura)

Manje se pije u kafićima, barem prema izdatim računima, a to je direktna posledica povećanja PDV-a sa 13 na 25 odsto.

Analiza ugostitelja Primorsko-goranske županije pokazuje alarmantne podatke – nakon podizanja PDV-a, svaki drugi vlasnik kafića ili restorana želi da zatvori objekat, a promet je u prosjeku pao za 15 odsto.

“Brojke su toliko kritične da ni sami ne vjerujemo u njih”, upozorava šef Koordinacije ugostitelja Primorsko-goranske županije Vedran Jakominić.

I podaci Poreske uprave o prometu u ugostiteljstvu za prva tri mjeseca ove godine pokazuju da je neto iznos koji je ostao ugostiteljima nakon što se odbije PDV manji za čak 140 miliona kuna u odnosu na prošlu godinu.

Ugostitelji tvrde da su bili primorani da podignu cijene, ali da, uprkos tome, i dalje u prva tri mjeseca većina ima gubitke.

Pročitajte još:   Hladan tuš Dodiku u Hrvatskoj, policija mu razoružala ljude

Grad Rijeka odlučio je da od maja smanji stopu poreza na potrošnju sa 3 na 1,5 odsto, kako bi ugostiteljima ostalo 1,3 miliona kuna više.

Sa stopom PDV-a od 25 odsto za ugostitelje, Hrvatska se, uz Dansku, nalazi na samom vrhu EU, podsjećaju ekonomski portali. Druge turističke zemlje poput Italije i Španije tu stopu drže na deset odsto.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!