Preletačević drugi po popularnosti

#Srbija #AleksandarVučić #LjubišaPreletačevićBeli

Lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić i dalje je ubjedljivo prvi sa velikim šansama za pobjedu u prvom krugu na predsjedničkim izborima sa 53 odsto podrške, prema istraživanju agencije Ipsos stratedžik marketing.

Preletačević pomalo

Kandidat Luka Maksimović koji se predstavlja kao Ljubiša Beli Preletačević nalazi se na drugom mjestu po popularnosti.

Prema istraživanju koje prenosi Blic, Preletačević ima 11 odsto podrške, Saša Janković 10,6, Vojislav Šešelj 8,7, a Vuk Jeremić 6,9 odsto.

Slijede Boško Obradović sa 3,5 odsto podrške, Saša Radulović 1,7, Nenad Čanak 1,7 odsto, Milan Stamatović 1,5, Aleksandar Popović 1,1 i Miroslav Parović 0,3 odsto.

Marko Uljarević iz Ipsos stratedžik marketinga kaže da je u odnosu na podatke od prije tri nedjelje, najozbiljnija promjena rast podrške Ljubiše Preletačevića Belog, odnosno Luke Maksimovića.

„Među onima koji su sada opredijeljeni za njega najveće učešće imaju mlađi od 30 godina, ali značajan je broj i onih nešto malo starijih. Stariji birači, posebno najstariji, koji su i najbrojniji, teško prihvataju alternativni načini komunikacije i poruke bazirane na parodijama“, objašnjava Uljarević.

Vučić sa velikim šansama za pobjedu već u prvom krugu (fot: Beta)

Kada je riječ o izlaznosti, pojava Preletačevića nije dovela do većih promjena u broju birača koji bi u ovom trenutku izašli na predsjedničke izbore, pa bi se moglo zaključiti da većina birača koje Preletačević ima, dolazi iz kruga opozicionih birača.

Na pitanje šta se može očekivati do kraja kampanje, Uljarević ističe da će biti još promjena u rejtinzima.

„Za ovu kampanju je specifično to što većina kandidata nisu tradicionalni lideri stranaka koji imaju podršku svog biračkog tijela. Usled toga birači se opredijeljuju za jednog od njih, ali njihovo opredjeljenje nije čvrsto i očekujem da će se rejtinzi kao posledica kampanje još mijenjati“, objašnjava on.

Istraživanje je sprovedeno od 16. do 18. marta na slučajnom reprezentativnom uzorku od 1,5 hiljada punoletnih građana Srbije. Podaci su prikupljeni metodom „lice u lice“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!