Preminuo hrvatski general Petar Stipetić

stipetic.jpg

Bivši načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Republike Hrvatske, general Petar Stipetić preminuo je jutros u Zagrebu.

Petar Stipetić rođen je 24. oktobra 1937. godine u Ogulinu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA.

Na poziv predsjednika Hrvatske Franja Tuđmana u oktobru 1991. godine general Stipetić prelazi u Hrvatsku vojsku, gdje je obavljao najviše vojne dužnosti: zamjenik načelnika Zapovjedništva zbora narodne garde, zamjenik načelnika Glavnog štaba Oružanih snaga RH, zapovjednik Sektora Zapovjedništva slavonskog bojišta Đakovo, zapovjednik Zbornog područja Zagreb. Bio je i zapovjednik Hrvatskog vojnog učilišta te pomoćnik načelnika Glavnog štaba Hrvatske vojske za borbeni sektor.

General Stipetić bio je načelnik Glavnog štba Oružanih snaga Republike Hrvatske od 2000. do 2002. godine, a s te dužnosti penzionesan je u činu štabnog generala.

Za aktivno učestvovanje u Domovinskom ratu i doprinos u stvaranju Hrvatske vojske dobio je brojna odlikovanja: Spomenicu Domovinskog rata, Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog pletera, Red kneza Domagoja s ogrlicom i Velered kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom.

Takođe, dobio je medalje Oluja i Bljesak te pohvalu i nagradu ministra odbrane i načelnika Glavnog štaba.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!