Preminuo ugledni hrvatski publicista Slavko Goldštajn

#ExYu #Hrvatska #Publicista #SlavkoGoldštajn

Slavko-Goldstein.jpg “ />

Istaknuti publicista, izdavač i intelektualac, jedan od osnivača Hrvatske socijalno-liberalne stranke (HSLS) Slavko Goldštajn umro je u Zagrebu u 90. godini, potvrđeno je iz kruga porodice.

Goldštajn je rođen 22. avgusta 1928. godine u Sarajevu, a porodica mu je porijeklom iz Tuzle. Početkom Drugog svjetskog rata ustaše su ubile njegovog oca, a on je, zajedno s majkom i bratom Danijelom pobjegao i pridružio se partizanima.

Goldštajn je bio osnivač redakcije i urednik Vjesnika u srijedu, urednik na Radio-Zagrebu, filmski scenarista, glavni urednik izdavačke kuće Stvarnost i časopisa Erasmus, prenosi N1.

Bio je i jedan od potpisnika zahtjeva za ostavku predsjednika Hrvatske Franja Tuđmana 1993. godine, objavljenog u tom časopisu.

Objavio je i knjigu “1941. – godina koja se vraća” za koju je 2007. godine dobio nagradu Kiklop za publicističko djelo godine. Bio je i predsjednik Jevrejske opštine, a kasnije i jevrejske vjerske zajednice Bet Izrael u Zagrebu.

Objavio je više knjiga o hrvatskoj istoriji, bio je urednik više od 150 knjiga, a koscenarista je bio za filmove “Signali nad gradom”, “Prometej s otoka Viševice”, “Četvrti suputnik” i “Akcija Stadion”. Dobitnik je brojnih nagrada, odlikovanja i priznanja za književnu i izdavačku djelatnost.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!