Reforme u BiH gotovo potpuno zaustavljene

#Bih

Poslanik Evropskog parlamenta Kristijan Dan Preda izjavio je da je činjenica da do 2019. godine nijedna od šest balkanskih država neće biti spremna za ulazak u EU i da se boji da su u BiH reforme gotovo potpuno zaustavljene.

Do 2019. godine nijedna od šest balkanskih država neće biti spremna za ulazak u EU (FOTO: rtcg.me)

On je naglasio da BiH gubi dinamiku kretanja prema EU, a odgovornost za napredovanje prema EU leži isključivo na vlastima BiH.

„Još imate šansu za dobijanje kandidatskog statusa, ali čini mi se da su se vlasti počele spoticati već pred imaginarnom linijom cilja“, rekao je Dan Preda i dodao da ta linija nije cilj, već start procesa prema EU.

On je za „Dnevni avaz“ istakao da se od BiH sada mnogo očekuje i potrebni su odlučni koraci na evropskom putu, prije svega u provođenju Reformske agende i popunjavanju Upitnika.

„Stoji činjenica da do 2019. godine nijedna od šest balkanskih država neće biti spremna za ulazak u EU“, istakao je on i dodao da su pred regionom sada dvije mogućnosti, ili da se fokusira na ispunjenje preduslova za članstvo, ili da se bavi drugim stvarima.

Dan Preda je poručio da je potrebno da države regiona preuzmu odgovornost za brzinu svog puta integracija u EU, jer nije tajna da su reforme u oblastima demokratije i ekonomije usporene u cijelom regionu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!