Regionalni vodovod refinansirao kredit

#MinistarstvoFinansija #RegionalniVodovod #DraganDarmanović

Vlada je danas usvojila Informaciju o refinansiranju duga Javnog preduzeća (JP) Regionalni vodovod Crnogorsko primorje po osnovu kredita Abu Dabi fonda za razvoj, nakon čega će obaveze te kompanije iznositi 6,8 miliona eura.

Generalni direktor Direktorata za državni trezor u Ministarstvu finansija, Dragan Darmanović, kazao je da u Vladi smatraju da je ta zamjena kredita opravdana i da će se na taj način smanjiti rizik koji Regionalni vodovod ima vezano za regulisanje obaveza.

„Prethodni iznos kredita je bio oko 9,8 miliona eura, a sada su trenutne obaveze oko 6,8 miliona eura“, precizirao je Darmanović nakon sjednice Vlade.

On je podsjetio da je Regionalni vodovod aranžman sa Abu Dabi fondom za razvoj zaključio 2010. godine pod uslovima koji su podrazumijevali period otplate od 15 godina, uključujući tri godine grejs perioda, kamatnu stopu od 4,5 odsto i administrativnu obradu za povučena sredstva od 0,5 odsto.

Dragan Darmanović

„Imajući u vidu da je kredit bio vezan za američki dolar, kao i zbog troškova koje Regionalni vodovod ima zbog promjene kursa valuta na međunarodnom tržištu, kompanija je predložila da se zaključi novi kredit u eurima, kojim bi otplatila kredit i time smanjila rizike i dodatne troškove u regulisanju obaveza ukoliko ponovo dođe do promjene kursa na međunarodnom tržištu“, dodao je Darmanović.

On je rekao da su ponudu dostavile četriri banke – NLB, Erste, Prva i Addiko, a da je najpovoljnije uslove dala Erste banka.

Ta banka je ponudila kredit na period od deset godina, sa kamatnom stopom od 3,5 odsto i obradom kredita od 0,2 odsto.

Na pitanje koliko su do sada iznosili troškovi po osnovu kursnih razlika, Darmanović je odgovorio da oni iznose oko 100 hiljada eura godišnje, kada se uporedi kurs u momentu zaključenja ugovora sa današnjim.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!