Ruski patrijarh: Kosovo je mjesto mučeništva

#ExYu #Kosovo #RuskiPatrijarhKiril

205444511056bdbdf9cbc1f650056332_orig.jpgPatrijarh ruski Kiril kaže da je Kosovo sveto mjesto i mjesto mučeništva i zavjetovanja, kao i da će zauvijek čuvati sjećanja na sve koji su tamo postradali.

U intervjuu za portal Iskra, patrijarh je rekao da uvijek moramo imati na umu da Bog ima svoj sud i svoju pravdu, koje se tako često razlikuju od ljudske predstave o tome.

“Sa nepromjenjivim molitvenim osjećanjem mislim o Kosovu i trudim se da se u svojim molitvama sjetim svih onih koji danas tamo hrabro i nimalo lako služe. Kosovo nam je svima nauk”, naveo je patrijarh Kiril.

To je, kaže, nauk vjernosti Hristu i ispovijedanju vjere uprkos svim strašnim mukama i iskušenjima koje na nas šalje svijet.

“I koliko je samo važno da se u takvim trenucima ne zaboravi da Bog nije u sili nego u pravdi”, rekao je patrijarh Kiril.

Patrijarh ruski je, kako kaže, bratskom srpskom narodu poručio da čuvaju pravoslavnu vjeru, i da razumom, srcem i dušom spoznaju učenje Hristovo.

On kaže da o Srbiji uvijek razmišlja sa posebnim osjećanjima.

“Istorija rusko-srpskih odnosa potiče od prapočetaka sveslovenske pravoslavne civilizacije. Ako se osvrnemo na istoriju, vidjećemo koliko su, zahvaljujući božanskom proviđenju, tijesno isprepletene sudbine naša dva naroda”, dodao je patrijarh.

Kroz istoriju su se, podsjeća patrijarh, naši narodi držali zajedno tokom teških iskušenja.

“Rusija je tokom Prvog svjetskog rata podržavala Srbiju. A kada se u Rusiji desila revolucija i vlast preuzeli ratoborni bogoborci, Srbija, koja se i sama mučila sa posledicama rata, primila je veliki broj izbeglica iz Rusije i prihvatila ih kao rod rođeni”, rekao je patrijarh.

Ukazao je da se svijet danas suočava sa novim ozbiljnim iskušenjima.

“Mi pravoslavni, Srbi i Rusi, pozvani smo da kao i ranije stanemo rame uz rame u ovoj borbi za naš duhovni identitet, za očuvanje pravoslavne civilizacije, braneći Bogom dati brak kao zajednicu muškarca i žene, vrijednosti ljudskog života od začeća do prirodne smrti, ne podležući pred lažnim iskušenjima spoljašnjeg materijalnog blagostanja i ne zavodeći se lažnim idejama o ljudskoj slobodi i sreći”, kazao je patrijarh.

Govoreći o izazovima sa kojima se danas suočava pravoslavlje, patrijarh Kiril kaže da, s jedne strane, nema ništa novo i da su zamke i iskušenja neprijatelja ljudskog roda isti danas kao i uvijek, samo možda sofisticiraniji i lukaviji.

“S druge pak strane, svjedoci smo koliko brzo danas dolazi do civilizacijskih promjena, suočavamo se sa tako složenom realnošću i komplikovanim pitanjima, na koja ne možemo uvijek pronaći odgovore”, zaključio je patrijarh.

Izvor: Cafe Del Montenegro


Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!