SAD čestitale premijerima Grčke i Makedonije

zaev-i-cipras.jpg

SAD čestitale su premijerima Aleksisu Ciprasu i Zoranu Zaevu i pozdravile istorijski sprazum o rješenju spora Atine i Skoplja oko imena Makedonije.

“Ovo rješenje će biti dobro za obje zemlje i podstaći će regionalnu bezbjednost i prosperitet. Premijeri Zaev i Cipras pokazali su viziju, hrabrost i upornost u njihovom traganju za uzajamno prihvatljivim rješenjem”, navodi se u saopštenju objavljenom noćas na sajtu američkog ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se takođe hvale “posvećenost posrednika UN Metjua Nimica i njegovi postojani napori tokom više od dvije decenije da okonča ovaj spor”.

Kako se navodi SAD su spremne da podrže taj sporazum, kako budu tražile dvije zemlje.

Premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev, postigli su u utorak dogovor da novi naziv države bude Republika Sjeverna Makedonija i da to ime bude za opštu upotrebu, što će biti precizirano ustavnim amandmanom, a promjena treba da bude potvrđena i na referendumu na jesen.

Zaev je najavio da će sa Ciprasom najkasnije do ponedjeljka potpisati sporazum koji potom treba da bude ratifikovan u makedonskom Sobranju.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!