Sahranjeno 35 srebreničkih žrtava

Posmrtni ostaci 35 srebreničkih žrtava, ubijenih u julu 1995. tokom ofanzive srpskih snaga na Srebrenicu koja je tada bila zaštićena zona Ujedinjenih nacija, sahranjeni su danas u Memorijalnom centru Potočari.

Srebrenica je postala planetarni simbol genocida rečeno je danas u Potočarima (foto:Beta)Foto: Srebrenica je postala planetarni simbol genocida rečeno je danas u Potočarima (foto:Beta)

Vjerski obred predvodio je poglavar Islamske zajednice Husein Kavazović.

„Gospodaru naš, ujedini naša srcu u vjeri i ljubavi. Molimo te da majčina suza bude molitva i da se više nikome ne ponovo Srebrenica“, kazao je Kavazović.

Među danas sahranjenima su u četiri osobe koje su u vrijeme ubistva bile maloljetne.

Do sada je u groblju Memorijalnog centra u Potočarima sahranjeno 6.610 srebreničkih žrtava.

Foto: Beta/APFoto: Foto: Beta/AP

U Potočare je danas stiglo više hiljada ljudi, zvaničnika BiH i predstavnika diplomatskog kora na komemorativni skup povodom 23. godine od genocida u Srebrenici.

Komemoracija žrtvama genocida u Srebrenici, u Memorijalnom centru u Potočarima, počela je intoniranjem himne Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice srebreničkog masakra Nermin Alivuković rekao je da je Srebrenica postala planetarni simbol genocida.

„Srebrenica je postala planetarni simbol genocida. Znamo ko ga je počinio i da su osuđeni. Srebreničke žrtve su naša vodilja da se genocid nikada, nikome i nigdje više ne ponovi“, kazao je Alivuković.

Foto: Beta/APFoto: Foto: Beta/AP

Predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koji je nasljednik Haškog tribunala, sudija Teodor Meron rekao je da lekcije Srebrenice ne smiju da bude nikada zaboravljene i da svako treba da učini sve što može da „proširi svjetlo istine i odupre se mraku neznanja i poricanja“.

Glumac Rijad Gvozden govorio je djelove iz romana „Derviš i smrt“, a izveden je i „Srebrenički inferno“.

Skup obezbjeđuju pripadnici policije RS, zu saradnju sa ostalim policijskim i bezbjednosnim agencijama u BiH.

Do sada nije zabilježen nijedan incident.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar