„Samo korak ka povratku Haradinaja“

#Kosovo #RamušHaradinaj

Vlada Kosova ocijenila je da današnja odluka suda u Francuskoj za puštanje na uslovnu slobodu lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja predstavlja samo korak ka njegovom konačnom oslobađanju i povratku na Kosovo.

Vlada je u saopštenju ponovila da su nalozi za hapšenje iz Srbije, na osnovu kojih je uhapšen i Haradinaj, nezakoniti, nepravedni „i sa tendencijom izazivanja tenzija i sukoba“.

U saopštenju, kosovska vlada je pozvala francuske i vlasti drugih država da ne uzimaju u obzir te naloge za hapšenje.

Naglasila je i da će nastaviti intenzivno angažovanje za što brži povratak Haradinaja na Kosovo, „kao i da se stavi tačka na nezakonite i političke naloge za hapšenje i optužnice iz Srbije“.

Istovremeno je predsjednik Skupštine Kosova i lider Demokratske partije Kosova Kadri Veselji današnju odluku francuskog suda ocijenio kao korak ka oslobađanju Haradinaja.

Veselji je ocijenio i da su nepravična i apsurdna pritvaranja bivših pripadnika Oslobodilačke Vojske Kosova na osnovu naloga za hapšenje iz Srbije i istakao da treba prestati sa takvom praksom.

On je izrazio uvjerenje da će organi pravde Francuske ubrzati procedure i okončati bilo kakvu sudsku mjeru protv Haradinaja, kako bi se on vrlo brzo vratio na Kosovo.

U saopštenju se ističe da je Veselji u vezi za pritvaranjem Haradinaja dostavio pismo predsjedniku Nacionalne Skupštine Francuske i predsjedniku Senata „potvrđujući prijateljstvo i saradnju (Kosova) sa Francuskom“.

Na odluku suda u Francuskoj reagovala je i bivša predsjednica Kosova Atifete Jahjaga koja je ocijenila da je ta odluka olakšavajuća, ali da nije pravčna.

I ona je izrazila nadu da će pravosudne institucije Francuske ubrzati procedure kako bi se Haradinaj što prije vratio na Kosovo.

„Istovremeno jednom za svagda Srbija treba da prekine zloupotrebu institucija pravde da politički napada Kosovo i njegov narod“, napisala je Jahjaga na svom Fejsbuk profilu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!