Šok u Sloveniji: Premijer Miro Cerar podnio ostavku

miro_cerar_epa_3.jpg

Premijer Slovenije Miro Cerar podnio je večeras ostavku, nakon što je Vrhovni sud poništio referendum o gradnji nove pruge od Kopra do Divače.

Kako navode mediji, Cerar je tokom saopštenja o ostavci bio vidno uznemiren.

“Danas je kap prelila čašu. Novi udarac gradnji od strane onih koji žele da zaustave pozitivan napredak Slovenija. Ne želim da učestvujem u takvim pričama. Dragi građani i građanke, zemlja je sada u mnogo boljoj situaciji nego 2014. godine. Vraćam teritoriju u vaše ruke”, rekao je Cerar u saopštenju.

On je objasnio da je prihvatio odluku da da ostavku jer je neophodno da se zna šta je dobro, a šta loše.

“Prihvatam odgovornost i odluku koju bi svaki političar od poverenja trebao da donese u takvoj situaciji. Na izborima ćete suditi o tome šta je ispravno, a šta pogrešno i ko zaslužuje podršku”, napomenuo je Cerar.

Kako je objasnio, postaraće se da vlada sprovede sve važna pitanja do izbora nove, kao i da će Slovenija biti mirna i stabilna.

Na sastanku vlade koji je odložen za sjutra nije pokrenuto pitanje odluke Vrhovnog suda o poništenju referenduma o gradnji nove pruge.

Slovenački mediji pišu da je Cerar premišljao o opcijama nakon saznanja, pa je donio odluku o otkazu.

Delo javlja da su proteklu nedjelju karakterisale čak tri loše stvari po Cerara – neregularnosti na javnom tenderu, poništenje rederenduma i neuspešni pregovori sa Unijama javnog sektora. Ovaj medij ističe i da je Cerar ostavkom poremetio probleme vlade i okrenuo svoju pažnju političkoj igri.

Nije još poznato kada će se održati parlamentarni izbori, ali ako je vjerovati spekulacijama povodom razgovora slovenačkog predsjednika Boruta Pahura sa predstavnicima partija koji su se odvili prošle nedjelje, većina je bila složna da bi izbori trebalo da se zakažu za 10. jun.

Zbog Cerarove ostavke, taj datum bi mogao da bude pomeren za nekoliko nedjelja, ali procedure su u rukama zamjenika i predsjednika Pahora.

Ujedno, sjednica na kojoj bi svi bili i zvanično obavešteni o ostavci će se najvjerovatnije realizovati tokom sljedeće nedjelje.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!