Srbija: Od sljedeće godine roditeljski dodatak za prvo dijete blizu 840 eura

#ExYu #DječjiDodatak #Srbija

brothers-2107264_1280.jpg

Od sljedeće godine u Srbiji roditeljski dodatak za prvo dijete biće 100.000 dinara, dok će dodatak za djecu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom biti uvećan za 50 odsto, najavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Đorđević je, najavljujući zakonske izmjene u Nacrtu zakona o finansiranju porodica sa djecom, rekao da su uvedene i mjere koje podstiču rađanje djece, prenosi RTS.

Te mjere propisuju da će nadoknadu za porodiljsko bolovanje u trajanju od godinu dana moći da ostvare i žene koje nijesu u radnom odnosu, kao i one koje obavljaju samostalnu djelatnost ili su angažovane ugovorom o djelu ili autorskim ugovorom.

“Država je izdvojila dovoljno sredstava za realizaciju prava koja proističu iz novog zakona, a u narednim godinama vidjećemo da to povećavamo u skladu sa finansijskim mogućnostima države”, rekao je Đorđević i dodao da država na godišnjem nivou za djecu izdavaja 52 milijarde dinara.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović iznijela je i podatke koji pokazuju svako treće dijete nije obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem.

“Čak 44 odsto djece čuvaju babe i dede, oko 21 odsto nezaposleni roditelji, a da 27 odsto djece ide u obdanište”, dodala je ona.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!