Srbija ostaje vojno neutralna

#SrbijaNato #AnaBrnabić

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je Srbija pouzdan partner NATO savezu, ali da neće promijeniti stav o očuvanju pozicije vojne neutralnosti.

Razumijemo potrebu zemalja u okruženju da se priključe NATO: Brnabić (Beta)

Na Beogradskom bezbjednosnom forumu, Brnabić je rekla da Srbija ima odličnu saradnju i poštovanje sa NATO, ali da je njena pozicija jasna, to jest da će ostati posvećena vojnoj neutralnosti.

Ona je istakla da ne vidi kao prijetnju po teritorijalni integritet i suverenitet Srbije to što su Slovenija, Hrvatska, Albanija i Crna Gora članice tog saveza.

„Razumijemo potrebu zemalja u okruženju da se priključe NATO. Ali naša pozicija je jasna i dokle god se to poštuje mi nemamo problem“, ocijenila je Brnabić.

Premijerka je istakla da je Srbija izvoznik regionalne stabilnosti koja je jedan od pet prioriteta Vlade Srbije i da je u posljednje tri godine puno uloženo u makroekonomsku stabilnost i fiskalnu konsolidaciju.

Pročitajte još:   Smijenjena vlada, pa izabran novi premijer Tuzlanskog kantona

Kako je istakla, Srbija sarađuje sa NATO kroz različita partnerstva i država je broj jedan u regionu i sedma u Evropi po brojnosti vojnika koji učestvuju u mirovnim operacijama EU i UN.

Zamjenica generalnog sekretara NATO Rouz Gotemiler je izrazila duboko žaljenje zbog civilnih žrtava NATO bombardovanja i istakla da se treba sjećati prošlosti, ali gledati u budućnost.

Ona je rekla da NATO poštuje stav Srbije o vojnoj neutralnosti i založila se za dalju saradnju kroz različite vrste partnerstva.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!