Srbija žali, jer nema napretka na Kosovu

#IvicaDačić

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić učestvuje u radu 127. ministarskog sastanka Savjeta Evrope u Nikoziji.

Krše se ljudska prava: Dačić (Foto: Beta, arhiva)

U svom obraćanju je poručio da Srbija sa žaljenjem uočava da i nakon višegodišnje primjene različitih projekta SE, nema značajnijeg napretka u poštovanju ljudskih prava i sloboda na Kosovu.

To je, istakao je Dačić, posebno primijetno u svakodnevnom životu osoba koje ne pripadaju albanskoj zajednici, pretežno Srba.

„Prava koja se i dalje krše ili zahtijevaju dodatnu zaštitu polaze od fizičke i pravne bezbjednosti, do prava u domenu imovine, kulture i poštovanja vjerskih sloboda, uključujući slobodan pristup kulturnoj i vjerskoj baštini“, naveo je Dačić.

Govoreći na temu ministarskog skua „Osnaživanje demokratske bezbjednosti u Evropi“, Dačić je ukazao da više od 200.000 nasilno interno raseljenih osoba još uvijek ne može da se vrati svojim domovima.

Dačić je iskazao spremnost Srbije da bude konstruktivan partner Savjetu Evrope u njegovim budućim aktivnostima na Kosovu i Metohiji.

„U cilju unapređenja zaštite ljudskih prava, demokratije i vladavine prava Srbija podržava nastavak angažmana Saveta Evropa na Kosovu i Metohiji uz puno poštovanje Rezolucije Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija 1244 i statusno neutralnog pristupa“, naveo je.

Istakao je da Srbija s žaljem uočava da i nakon višegodišnje primjene različitih projekata Savjeta Evrope, nema značajnijeg napretka u poštovanju ljudskih prava i osnovnih sloboda na Kosovu i Metohiji.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!