“Mi se nećemo povući. Stradaćemo i mi i vi i Albanci“: Kako je Oliver Ivanović nadmudrio francuskog generala

Novinar Živojin Rakočević je u tekstu za Politiku podsjetio kako je Oliver Ivanović spasio sjeverni dio Kosovske Mitrovice od napada Albanaca u junu 1999. godine.

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

On je naveo da je ubijeni lider GI SDP “nadmudrio francuskog generala KFOR“.

“Mi ne možemo da zaustavimo Albance, preći će u sjeverni dio grada. Situacija je beznadežna, trebalo bi da razmislite o svom položaju i posledicama ako ostanete“, rekao je francuski general Ivanoviću.

Rakočević dalje navodi kako je “odlučni i samouvjereni Ivanović ubijedio generala“.

“U redu, mi se nećemo povući, iza nas u ovim brdima imamo toliko oružja i pružićemo toliki otpor da će svi stradati. I vi, i mi i Albanci. Ništa neće ostati od naših minobacača“, rekao je Ivanović.

Kako navodi Rakočević, tada je u Kosovskoj Mitrovici bilo ne više od 150 ljudi spremnih na neku vrstu otpora, a minobacači su zajedno sa Vojskom Jugoslavije povučeni u centralnu Srbiju.

“Za pola sata francuski tenkovi su izašli na gradski most i zauzeli ključne pozicije na rijeci Ibar koja je od tog trenutka podijelila grad i sačuvala Srbe u njemu, svjedočio je prevodilac, u pratnji francuskog oficira. Oliver Ivanović je nadmudrio francuskog generala, počelo je spasavanje Kosovske Mitrovice“, napisao je Rakočević.

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!