SLAVNI KOŠARKAŠ U PROBLEMIMA: Računi Željka Rebrače BLOKIRANI, a imovina POD HIPOTEKOM

Košarkaš Željko Rebrača (46), koji je okrivljen za prevaru, ima stan u Italiji, poslovni centar u Somboru i novac u fondovima, ali ima i upisane hipoteke, dugove i ne raspolaže novcem iz fondova.

Capture11 marko metlasFOTO: MARKO METLAS / RAS SRBIJA

„Blic“ je došao do dokumenta koji su u krivičnom postupku za prevaru priložili okrivljeni Rebrača, koji tvrdi da su njegovi dugovi manji od imovine, i oštećeni biznismen Dušan Bezbradica (73), koji navodi suprotno, odnosno da su dugovi košarkaša veći od njegove imovine. Osnovno tužilaštvu u Somboru, kao što smo pisali, prihvatilo je Rebračine tvrdnje da je njegov dug manji od imovine koju ima i to bez finansijsko-ekonomskog vještačenja. Zbog toga je posle tri godine obustavilo istragu za dug Bezbradici od 500.000 eura nastao prije više od šest godina. Na to se žalio Bezbradica, a već dva meseca se čeka odluka Višeg tužilaštva u Somboru.

Željko Rebrača

FOTO: MARKO METLAS / RAS SRBIJA

Odluku o obustavljanju istrage protiv košarkaša obrazložio je nadležni zamenik osnovnog tužioca Vladimir Šakić navodeći da Rebrača prilikom pozajmljivanja novca nije obmanuo Bezbradicu.

– Okrivljeni nije lice koje nema imovinu i sredstva iz kojih bi bio u mogućnosti da izmiri pozajmljena novčana sredstva – navodi tužilac. Takve zaključke izvodi na osnovu dokumentacije koju je Rebrača dostavio, a da nije obavljeno veštačenja nepokretne i pokretne imovina okrivljenog i njegovih dugova.

Rebrača je dostavio da je vlasnik stana u italijanskom gradu Trevizu procenjenom na 3,5 miliona evra. Na taj stan su, međutim, upisane tri hipoteke, od kojih za dve iznos nije poznat. Tužilac zaključuje da vrijednost stana prevazilazi hipoteku i dug Bezbradici. Takođe konstatuje i da Rebrača ima sredstva u investicionom fondu „World wide associates LLC“ od 1.112.775 dolara i 200.000 evra u fondu „General international“, ali i da su ona trenutno blokirana zbog nelikvidnosti fondova. Tužilac procenjuje i da Rebrača nije obmanuo Bezbradicu kada mu je dao mjenice Poslovnog centra „Rebrača“ u Somboru, jer je u to vreme bio likvidan. Zaključuje da Rebrača nije imao prevarne namere, jer nije znao da će poslovni centar postati nelikvidan.

Dušan Bezbradica

Dušan Bezbradica (FOTO: PRIVATNA ARHIVA)

Oštećeni Bezbradica i njegov advokat Predrag Veselinović u žalbama Višem tužilaštvu osporavaju navode tužioca tvrdeći da Rebrača duguje i drugim ljudima, te da nije obavljeno ekonomsko-finansijsko vještačenje. Oni navode i da Osnovno tužilaštvo više veruje iskazu Rebrače, a ne oštećenom kada govore kako je došlo do pozajmice. Oštećeni tvrdi da ga je Rebrača obmanuo jer mu je ispričao da je 75 odsto vlasništva poslovnog centra u Somboru prodao nekom šeiku za 7,5 miliona evra, te da gradi i centar u Beogradu. U žalbi se navodi da je Rebrača svesno obmanuo Bezbradicu dajući mu mjenice za poslovni centar u Somboru koji se samo pet mjeseci kasnije našao u blokadi. Navodi se da je Rebrači bilo poznato, kada je davao mjenice, da poslovni centar nema prihode, već dugove i upisane hipoteke. Oštećeni navodi i da je poslovni centar u Somboru tri puta nuđen na prodaju po zahtjevu hipotekarnih povjerioca za početnu cenu od 5,4 miliona evra, a da su upisane hipoteke od 6,52 miliona eura.

Oni ukazuju na osnovu dokumentacije koju je on dostavio za stan u Italiji da su upisane tri hipoteke od kojih je poznat iznos samo jedne od 2,5 miliona eura, dok se iznos za druge dvije ne zna. Takođe, navode i da je vlasnik stana i supruga Rebrače. Zaključuju da nije izvesno da će Rebrači uopšte ostati novac od prodaje stana. Što se tiče Rebračinog novca u fondovima, oštećeni i njegov advokat tvrde da se to ne može uzeti u obzir bez vještačenja da li je to tako i da li se može naplatiti. Dodaju da je Rebrača izveštaj o navodnom novcu u fondovima dostavio kao elektronsko pismo – mejl.

Dugovi i vrijednost nepokretnosti

– Za Poslovni centar „Rebrača“ u Somboru početna cijena prinudne prodaje bila je 5,4 miliona eura, dok je vrijednost upisanih hipoteka 6.523.000 eura. Hipoteke su upisane za Komercijalnu banku 3,5 miliona eura, za fond „Tru capital“ iz San Franciska 1,2 miliona, Ž. L. i njegovim preduzećima 1.153.000, Poreskoj upravi 600.000, i M. B. 70.000 evra.

– Stan u Italiji procenjen je na 3,5 miliona eura, ali su upisane tri hipoteke od kojih je poznata samo jedna od 2,5 miliona evra. Vlasništvo dele Rebrača i njegova supruga.

Izvor: Blic

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!