Ubistvo Ivanovića: Policajci prepravljali dokaze, priznali sve, nema pritvora

Osnovni sud u Kosovskoj Mitrovici potvrdio je da su pripadnici Policije Kosova Dragiša Marković i Žarko Jovanović počinili krivična djela, što su i priznali.

Dvojica policajaca su tokom vikenda uhapšeni zbog sumnje da su manipulisali dokazima u slučaju ubistva lidera Građanske incijative SDP Olivera Ivanovića. Međutim, sud je odbio zahtev tužilaštva za određivanja pritvora.

Osnovno tužilaštvo u Mitrovici je sumnjalo da su osumnjičeni izvršili krivično delo manipulisanje dokaza, a za Jovanovića, pored toga, i krivično djelo neovlašćenog vlasništva, kontrole ili posjedovanje oružja, pronađeno tokom pretresa njegove kuće, piše radio Slobodna Evropa.

Sudija postupka Lidija Vučurović odbila je zahtjev tužilaštva za određivanje pritvora smatrajući ga neosnovanim. Tužilaštvo je najavilo žalbu do kraja radnog dana u utorak Apelacionom sudu u Prištini.

Na osnovu rješenja suda u koje je Radio Slobodna Evropa imao uvid, osnovano se sumnja da je Jovanović izvršio dva krivična djela, prepravljanje dokaza i neovlašćeno vlasništvo oružja, a koje se potvrđuju na osnovu dokaza koje je tužilaštvo prikupilo, kao i iz same izjave koju je osumnjičeni dao policiji i na ročištu.

U toj izjavi on detaljno opisuje događaj i radnje koje mu se stavljaju na teret, a koje se poklapaju sa snimcima video-nadzora ispred kancelarije ubijenog Ivanovića.

Jovanović je na sjednici izjavio da je svjestan djela koje je počinio, da to nije učinio namjerno već iz neznanja i nedovoljne obučenosti za rad u istražnoj jedinici policije, kao i da se iskreno kaje zbog učinjenih propusta.

Što se tiče oduzimanja vatrenog oružja od Jovanovića, sud je potvrdio i osnovanost sumnje da je izvršio i drugo djelo kojim ga terete.

„Svi ovi dokazi potvrđuju osnovanu sumnju da je osumnjičeni Jovanović Žarko izvršio krivična djela za koja se okrivljuje, a koja je bila dovoljna za pokretanje istrage od strane tužilaštva, a što prihvata ovaj sud“, piše u rješenju.

Sud je takođe iz istih spisa predmeta, foto-dokumentacije i video zapisa, kao i iz dela same izjave osumnjičenog utvrdio radnje koje je kritičnom prilikom osumnjičeni Dragiša Marković na licu mjesta preduzeo, odnosno propustio da preduzme u cilju obezbjeđivanja lica mjesta i tragova na istom od drugih lica.

„Iz njegovih radnji se utvrđuje da je dodirivao predmete-tragove, nije preduzeo mjere obezbeđenja lica mjesta i uklanjanja drugih lica sa istog što predstavlja propuste koji su doveli do narušavanja lica mjesta a koja potvrđuje osnovanost sumnje da je izvršio krivično djelo prepravljanje dokaza“, navodi se u rešenju.

Kako se dodaje u rješenju, sud je ocijenio razloge za određivanje pritvora na osnovu tačaka Zakona o krivičnom postupku koje govore o mogućem uticaju osumnjičenog na svjedoke ili manipulaciju dokaza, te našao da ovaj razlog ne stoji.

„Tužilaštvo ni u zahtjevu, a ni na javnoj ročištu nije navelo o kojim se konkretno dokazima govori i za koje postoji opasnost da bi ih osumnjičeni boravkom na slobodi sakrili. Iz spisa predmeta se zaključuje da je tužilaštvo do sada prikupilo sve materijalne dokaze sa lica mesta, izjave svjedoka, foto-dokumentaciju za krivičnu istragu koju vodi po predmetu ubistva Olivera Ivanovića, pa sud ne nalazi koje to još dokaze treba pribaviti a na čije pribavljanje okrivljeni mogu uticati ili ih sakriti ili uništiti“, navodi se u rešenju.

Sud je takođe odbio predlog tužioca za određivanje pritvora zbog mogućnosti da oni ponove krivično djelo.

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!