Šta pozivnica u NATO znači za Makedoniju

makedonija-zastava-1000x555.jpg

Odluka NATO-a da Makedonija počne pristupne pregovore sa Alijansom u toj zemlji je dočekana različito, u zavisnosti od toga da li se radi o reakciji vladajućih partija i njihovih pristalica ili opozicije.

<<<Potpisan početak pregovora sa NATO, Makedonci slave i protestuju<<<

Dok Socijaldemokratski savez (SDSM) premijera Zorana Zaeva smatra da je to istorijski uspijeh i ostvarenje vrhunskih strateških ciljeva Makedonije, opoziciona VMRO DPMNE tvrdi da je zemlja doživjela diplomatski fijasko, jer nije dobila bezuslovni poziv.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na Samitu u Briselu izjavio je da će se Makedonija priključiti Alijansi kao 30. zemlja članica u trenutku kada budu završene sve procedure oko finaliziranja dogovora sa Grčkom o imenu zemlje.

Politički analitičar Albert Musliu objašnjava da Makedonija, osim obaveza koje su predviđene u dogovoru, treba završiti i neke druge finese, ali dodaje da je situacija jasna – ako Makedonija ispuni sve obaveze iz dogovora sa Grčkom, može smatrati da je članica NATO-a.

“Evropska unija je navela sve stvari koje Makedonija treba ispuniti do juna iduće godine, dok je kod NATO-a situacija konkretnija i jasnija. Makedonija bi trebalo da sprovede dogovor sa Grčkom i svakako se treba spremiti za punopravno članstvo u Alijansi, što je relativno dobro urađeno”, kaže on.

Dejmon Vilson, potpredsjednik Atlantskog saveza SAD-a u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže da je dobra vijest da su lideri u Alijansi donijeli odluku da počnu pregovore o učlanjenju i da pozovu Makedoniju.

“Ali, kao što su istakli lideri, važno je za ovaj proces da se implementira dogovor, a to znači da predstoji težak posao. Moramo pratiti ovaj proces u parlamentima obje zemlje, kao i referendum u Makedoniji. Ima još dosta posla, ali odluku NATO-a vidim kao dobar vjetar za mirno more političarima koji bi trebalo da sprovedu dogovor kod kuće”, prokomentarisao je Vilson.

Referendum na kome će se građani izjasniti o dogovoru sa Grčkom, koji između ostalog predviđa da novo ime države bude Republika Sjeverna Makedonija, biće održan krajem septembra ili početkom oktobra. Da bi dogovor bio ispunjen, biće neophodna i izmjena Ustava zemlje.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar