Stoltenberg uručio Zaevu poziv za NATO

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uručio je danas u Briselu makedonskom premijeru Zoranu Zaevu poziv za početak pristupnih pregovora Makedonije za članstvo u Alijansi.

(Beta/AP)Foto: (Beta/AP)

„Čestitam na političkoj hrabosti i posvećenosti boljoj budućnosti. Kada završite unutrašnje procedure i potpuno primijenite Dogovor sa Grčkom, Makedonija će sjedeti za istim stolom sa saveznicima i sa njima imati jednak glas“, rekao je Stoltenberg uručujući poziv za članstvo Makedonije u NATO, u sjedištu Alijanse.

Zajedno sa pozivom generalni sekretar NATO je Zaevu poklonio penkalo kojim je potpisao taj dokument, a nakon što se fotografisao sa pozivom, Zaev je poljubio penkalo.

Prvog dana Samita NATO u Briselu, juče, šefovi država i vlada članica su odlučili da Makdoniji upute poziv za članstvo, uz uslov da ispuni Dogovor sa Grčkom i promeni ime u Severna Makedonija.

Stoltenberg je dodao da će Makedonija postati 30. članica NATO, nakon što „kompletira sve nacionalne procedure i sve članice ratifikuju protokol o pristupanju Makedonije“.

Premijer Makedonije Zoran Zaev je rekao da je dobijanje poziva za NATO „istorijska odluka za zemlju i građane i sve makedonske političare od osamostaljenja Makedonije“.

„Budite uvjereni da će naše članstvo konsolidovati demokratiju u regionu i služiti kao pozitivan primer za Zapadni Balkan. Kao buduća, 30. članica NATO, spremni smo da damo pozitivan primjer i doprinesemo oblikovanju Zapadnog Balkana u miran, prosperitetan i demokratski region“, rekao je Zaev.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

Ostavite komentar