Svjedok: Praćenje Ćuruvije prekinuto na dan ubistva

#ExYu #SlavkoĆuruvija #Ubistvo

Curuvija.jpg “ />

Bivši načelnik Četvrtog odjeljenja beogradskog centra DB Branko Važić, izjavio da je na dan ubistva novinara Slavka Ćuruvije prekinuto njegovo praćenje.

On, međutim, nije znao da kaže ko je to naredio.

Svjedočeći na suđenju optuženima za ubistvo Ćuruvije, Važić je rekao da je iz knjige dežurstva u Centru Državne bezbjednosti vidio da je naređen prekid pratnje.

“Bilo mi je čudno ali to nisam komentarisao”, rekao je Važić odgovarajući na pitanja sudije Snežane Jovanović o prekidu pratnje Ćuruvije na dan njegovog ubistva.

Važić je rekao da je za praćenje Ćuruvije bio izdat nalog i da su ga pratili pripadnici Devetog odjeljenja. On je naveo i da su operativci sa terena izvještavali dežurne načelnike u Centru o dešavanjima na terenu.

Važić je rekao i da je za ubistvo Ćuruvije saznao kada je došao na dežurstvo i da mu je to prenio načelnik koji je prethodno dežurao. “Poslije su krenuli komentari po službi, ovakvi i onakvi”, rekao je Važić.

Poslije Važića počeo je da svjedoči bivši radnik DB Vladimir Martinović, a u sudnicu je došao i bivši načelnik Bezbjednosno-informativne agencije Miša Milićević.

Za ubistvo Ćuruvije su optuženi bivši načelnik DB Radomir Marković, nekadašnji načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak.

Po optužnici, Ćuruviju je ubio Kurak koji je u bijekstvu, a saučesnik mu je bio Romić koji je, kao i Radonjić, uhapšen januara 2014. godine.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svjetogorskoj ulici Beogradu, a optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili svaku povezanost s tim zločinom.

Radonjiću i Romiću Specijalni sud je 6. jula ukinuo pritvor i zamijenio ga za mjeru zabrane napuštanja stana uz elektronski nadzor – kućni pritvor, a tu odluku je krajem avgusta potvrdio i Apelacioni sud.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!