Tači: Neće biti podjele Kosova

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je danas da neće biti podjele Kosova, a da će se o Albancima u Preševskoj dolini razgovarati u Briselu.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini u Briselu sa delegacijom Kosova (foto: Beta)Foto: Visoka predstavnica EU Federika Mogerini u Briselu sa delegacijom Kosova (foto: Beta)

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, Tači se danas u Prištini razgovarao sa šest albanskih političkih predstavnika iz Preševske doline o njihovim teškoćama.

Jedan od političkih predstavnika Albanaca Preševske doline Ragmi Mustafa upitao je zašto se prilikom okončanja razgovora Kosova i Srbije ne bi riješio i problem Preševske doline.

Tači je kazao da su svi albanski predstavnici danas govorili „istim glasom“.

„Obećao sam da će cijela moja posvećenost dijaloga Kosova i Srbije i postizanje konačnog sporazum što podrazumijeva recipročno priznanje, biti miran proces kroz mirovno angažovanje i uz obostranu volju, i naravno od njega će dobiti obje zemlje, ali i mir i stabilnost Balkana. Obećao sam da ćemo nastaviti da se sastajemo, ozbiljno ćemo analizirati sa velikom ozbiljnošću i odgovornošću to da se u sklopu nastavka dijaloga Kosova i Srbije i u sklopu ispravke granice ili demarkacije Kosova i Srbije da predstavim i institucinaliziran zahtjev lidera Preševa institucijama Kosova“, kazao je Tači.

Tači je kazao da je to politički teško i gotovo nemoguće, ali da je njihova politička, institucionalna i nacionalna obaveza da to predstave.

„Dok predsjednik Srbije ima legitimno pravo da se interesuje za srpske građane na Kosovu, to pravo ima i predsjednik Kosova za Albance u Preševskoj dolini“, rekao je Tači.

„Promjena granica nije opcija za Kosovo“

Šef kabineta premijera Kosova i šef delegacije u briselskom dijalogu Avni Arifi izjavio je danas da za Prištinu nije opcija bilo kakva podjela ili razmjena teritorije Kosova.

„To je za nas debela crvena linija koja ne može da se pređe. Koju niko ni na koji način neće da pređe. To uopšte nije opcija“, rekao je Arifi za Radio Slobodna Evropa.

On je to izjavio komentarišući stav srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da je za Srbiju „bolje da dobije nešto nego ništa“.

Arifi je dodao da oni koji pokušavaju da tu temu nametnu za pregovaračkim stolom u Briselu žele da „Balkan vrate u mračnu prošlost“.

„Vlada Kosova ni na koji način neće ući u proces ridizajniranja granica na Balkanu“, naveo je on.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!