Tači traži državljanstvo Albanije za žitelje Kosova

#ExYu #Albanija #HašimTači #Kosovo

hasim-taci.jpg

Kosovski predsjednik Hašim Tači zatražio je od albanskog predsjednika Iljira Mete da Albanija omogući žiteljima Kosova dobijanje državljanstva te zemlje.

“Zatražio sam od Mete da, na osnovu Ustava, građani dobiju državljanstvo (Albanije), jer je Evropa pokazala nepravdu prema Kosovarima. Albanija je jedina nada”, rekao je Tači tokom zajedničke konferencije za novinare sa albanskim predsjednikom, koji boravi u Prištini, prenosi RTS.

Tači je u kontekstu ovog zahtjeva još jednom uputio kritike Evropskoj uniji zbog uslovljavanja vizne liberalizacije za žitelje Kosova.

Kosovski predsjednik je albanskog predsjednika odlikovao “Ordenom nezavisnosti”, zbog kako je naveo, “zasluga i učešća u procesu otvarivanja aspiracija i sticanja nezavisnosti Kosova”.

Meta je rekao da je odlikovanje “posebno priznanje” za njega i Albance u Albaniji.

U zajedničkoj izjavi Tači i Meta su naveli da se zalažu za “nastavljanje završne faze dijaloga za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije, pozivajući na obnovljeno angažovanje EU i uz direktno učestvovanje SAD, sa ciljem konačnog priznavanja Kosova kao suverene i nezavisne države od strane Srbije, kao proces koji će imati pozitivan efekat za cio region”.

Pročitajte još:   Dodik o boravku u Hrvatskoj: Platili smo samo kaznu zbog brzine

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!