„Tompsonova muzika spaja ljude“

#MarkoPerkovićTompson

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović razgovarala je s predsjednikom Slovenije Borutom Pahorom o zabrani koncerta kontroverznog hrvatskog pjevača Marka Perkovića Tompsona u Mariboru i ocijenila da su zabrane kontraproduktivne.

„Predsjednica je razgovarala sa svojim slovenačkim kolegom proteklih dana i prenijela mu je svoje mišljenje da je muzika tu da spaja ljude, a da su zabrane kontraproduktivne“, rekao je portparol hrvatske predsjednice Luka Đurić, javlja regionalna televizija N1.

Predsjednica Hrvatske ranije je u jednom intervjuu rekla da joj je upravo Tompson omiljeni pjevač.

Zabranu koncerta zbog „bezbjednosnih razloga“ juče je komentarisao i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je na pitanje novinara rekao da je od hrvatske ambasadorke u Ljubljani tražio da ispita o čemu se radi i da ga o tome izvijesti. Upitan kako gleda na zabranu Tompsonovog koncerta, Plenković je odgovorio: „Nikako dobro“.

Hrvatska ministarka kulture Nina Obuljen Koržinek izjavila je jutros, uoči sjednice Vlade, da je „neuobičajeno da se takvim argumentima zabranjuju koncerti“, ali je dodala da to nije pitanje kojim se bavi njeno ministarstvo.

Pročitajte još:   Dijalog Beograda i Prištine 26. februara

Kako su prenijeli hrvatski mediji, Ministarstvo vanjskih i evropskih poslova i hrvatska ambasada u Ljubljani u kontaktu su sa slovenačkom radi osiguranja jednakopravnog tretmana hrvatskih državljana u njihovim poslovnim aktivnostima u Sloveniji, pa tako i u slučaju Marka Perkovića Tompsona.

Pjevač koji je poznat po tome što u svojim nastupima veliča ustaštvo, izjavio je za Novu TV da očekuje da ga „država zaštiti kao hrvatskog građanina“.

„Očekujem od hrvatskih političkih struktura da učine nešto i da zaštite mene kao hrvatskog građanina koji želi da radi u evropskim državama, kao i da zaštite moju publiku koja se želi okupljati oko moje muzike. Volio bih da hrvatski političari objasne da li prihvataju tezu da smo mi nacisti, fašisti i da širimo mržnju“, rekao je Tompson.

Dio javnosti i neki opozicioni političari kritikovali su na društvenim mrežama reakciju državnog vrha na zabranu Tompsonovog koncerta.

Pročitajte još:   DW: Kosovo za mnoge ima mračnu perspektivu

Funkcioner Socijaldemokratske partije Bojan Glavašević napisao je na Tviteru da „Tompsonu u cijeloj Evropi zabranjuju koncerte besplatno, jedino u Hrvatskoj HDZ (Hrvatska demokratska zajednica) plati pola miliona eura da Tompson ne pjeva“.

On je time aludirao na dio jedne od optužnica protiv bivšeg šefa HDZ-a i hrvatskog premijera Iva Sanadera u kojem se navodi da je ta stranka svojevremeno uoči izbora platila Tompsonu pola miliona eura da ne nastupa ni za jednu političku stranku.

Odluka lokalnih vlasti o zabrani Tompsonovog nastupa u Mariboru uslijedila je pošto su se protiv tog koncerta izjasnila neka udruženja i stranke, a posredno u medijima i slovenački premijer Miro Cerar i predsjednik parlamenta Slovenije Milan Brglez iz Stranke modernog centra.

Oni su naveli da Perković i njegovi fanovi na koncertima šire netoleranciju i „govor mržnje“, na šta je reagovala i policija preporukom o zabrani nastupa zbog „povećanog bezbjednosnog rizika“, prenijeli su mediji.

Pročitajte još:   Rama: Dvije realnosti odvojene administrativno

Saopštavajući preporuku o zabrani Tompsonovog koncerta, slovenačka policija je navela da takvu odluku donosi zbog informacija koje ukazuju na „povećani bezbjednosni rizik“ i „opasnosti da će koncert biti iskorišćen za krivična djela“.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!