U Siriji i Iraku 28 državljana Srbije

#Sirija #NebojšaStefanović

U Siriji i Iraku nalazi se 28 državljana Srbije a cilj MUP-a te zemlje je smanjivanje i propagiranje radikalnih ideologija, sprječavanje regrutacije potencijalnih terorista, presijecanje njihovih kanala finansiranja i komunikacije, kao i osujećivanje terorističkih napada, izjavio je danas ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović.

Stefanović: Srbija neće povući iz borbe protiv terorizma (foto: Beta)

Stefanović je novinarima u Beogradu rekao da ne postoji direktna ugroženost Srbije od terorističkih prijetnji, ali da bi bilo neozbiljno kada bi se reklo da ne postoji mogućnost da se takva situacija dogodi.

On je rekao da je Srbija zbog toga veoma oprezna i da se razmjenjuju podaci sa policijama i bezbjednosnim agencijama u inostranstvu. „Naš predlog EU bio je da se osnuje regionalni centar za deradikalizaciju“, rekao je Stefanović na radionici o prevenciji nasilnog ekstremizma u Srbiji.

On je naveo da bi novac trebalo ulagati u rad sa mladima koji su tome skloni i dodao da bi prednost regionalnog centra bila u tome što nema jezičkih barijera, kao ni smetnji pri prelasku iz zemlje u zemlju.

Stefanović je rekao da je cilj ministarstva da spriječi regrutovanje potencijalnih terorista i presječe kanale njihovog finansiranja.

On je kazao da je MUP Srbije u prethodnom periodu uložio „značajne napore“ da se rano otkriju osobe koje bi mogle da učestvuju u terorizmu i njegovoj radikalizaciji.

Stefanović je naveo i da je Srbija pripremila akcioni plan sa nacrtom nacionalne Strategije za prevenciju borbe protiv terorizma.

Prema riječima Stefanovića, važan segment u prevenciji je koncept policije u zajednici koji podrazumijeva da se pravovremeno prepozna opasnost.

On je rekao da misija OEBS pomaže Srbiji, ne samo kroz obuku policije.

„Srbija je odlučna da bude partner mnogim zemljama svijeta, pa i većim i snažnijim“, naveo je on i dodao da se Srbija neće povući iz borbe protiv terorizma.

Zapadni Balkan meta za regrutovanje

Ambasador SAD Kajl Skot rekao je da je terorizam realna životna činjenica i da je u 2015. godini bilo 92 različita teroristička napada.

On je rekao i da je borba protiv nasilnog ekstremizma pokušaj da se smanji broj terorističkih napada, ali i broj pripadnika pokreta koji sprovode nasilje.

Skot je rekao da je potrebno raditi na podizanju svijesti ljudi da prepoznaju pokazatelje radikalizma koji poziva na nasilje, da se osposobi lokalna zajednica da spriječi radikalizam, kao i da se jača borba protiv ekstremstičkih tekstova, naročito na internetu.

Prema njegovim riječima, zapadni Balkan je meta za regrutovanje i mjesto za ulazak ekstremista.

On je rekao da Islamska država ima zvaničnu propagandnu strategiju za Zapadni Balkan i da pri tome koristi jezik regiona i platformu za regrutovanje.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!