Ukinuto rješenje o izručenju Morine Srbiji

#IsmailMorina

Vijeće Vrhovnog suda ukinulo je rješenje o izručenju albanskog državljanina Ismaila Morina Srbiji koja ga traži zbog izazivanja nereda na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije 2014. godine.

Ismail Morina (fot: screenshot video TV N1)

Predmet je upućen prvostepenom sudu, dubrovačkom Županijskom sudu, na ponovno odlučivanje, javila je agencija Hina.

Morinu, koji je po potjernici u junu uhapšen na dubrovačkom području, Srbija tereti da je prije tri godine, upravljajući dronom koji je nosio nacionalistička obilježja s kartom takozvane Velike Albanije, prekinuo fudbalsku utakmicu reprezentacija Srbije i Albanije u Beogradu.

Županijski sud u Dubrovniku je prvostepenim rješenjem utvrdio kako su ispunjene sve zakonske pretpostavke za Morinino izručenje Srbiji, a na tu se sudsku odluku Morina žalio.

Vrhovni sud je rješenje dubrovačkog suda ispitivao po službenoj dužnosti i utvrdio da je taj prvostepeni sud počinio bitne povrede odredaba kaznenog postupka, budući da je izreka rješenja nerazumljiva jer u obrazloženju nijesu navedeni razlozi o svim odlučnim činjenicama.

Vrhovni sud je na internet stanici objavio da je izrečeno prvostepeno rješenja nejasno jer samo navodi da se udovoljava zakonskim pretpostavkama za izručenje, a ne i na temelju koje odluke se izručenje traži, iako je Ministarstvo pravde Srbije u molbi kao razloge izručenja navelo kazneno djelo za koje tereti okrivljenika.

Hina navodi da je hrvatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova navodno od Ismaila Morina primilo zahtjev za azil.

Prema pisanju medija, albanski ministar pravosuđa Gazmend Bardi zatražio je od hrvatskih vlasti da ne odobre zahtjev za izručenjem uz obrazloženje da je albanski državljanin Ismail Morina ugrožen zbog politički motiviranog progona ili diskriminacije.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!