Uvođenje eura je „brzi voz za Grčku“

#Hrvatska

Uvođenjem eura ukrcaćemo se na brzi voz prema Grčkoj, poručio je u saboru Ivan Lovrinović iz Promijenimo Hrvatsku.

On je kazao da se protivi inicijativi za brzo uvođenje eura u hrvatski monetarni sistem, za šta se, tvrdi, zalaže Hrvatska narodna banka kako bi skrenula pažnju sa svojih promašaja.

„Inicijativa za uvođenje eura od strane HNB-a je njihova želja da se skrene pažnja od promašaja koje su napravili u slučaju švajcarski franak, austrijske štedno kreditne zadruge, visoke kamatne stope koje uništavaju privredu ali i priprema za izbore novog vodstva HNB-a”, kazao je Lovrinović.

„Zašto vlada želi brzo uvođenje eura? Ona ionako sluša Brisel i nije joj nacionalni interes u prvom planu“, kazao je Lovrinović koji drži da o uvođenju eura treba početi razmišljati tek za desetak godina.

Zahtjev za brzo uvođenje eura u Hrvatskoj predstavlja zahtjev da sjednemo u brzi voz prema Grčkoj, nastavlja on. A Grčka je, dodaje, postala teški bolesnik EU i njoj su gubitkom njihove drahme, monetarne i kursne politike ostale vezane ruke.

“Ta se zemlje neće izvući iz problema i moraće joj se otpisati kompletan dug. Kuna je od svog uvođenja pa sve do danas bila neželjena valuta. Bankama je uvođenje eura u interesu jer se zadužuju u inostranstvu pa moraju vratiti pozajmice u toj valuti. Uvoznicima jer mogu kalkulisati u domaćoj valuti i nemaju rizika. Podstiče se građanstvo na još veće zaduženje”, zaključuje Lovrinović podsjetivši kako razvijene zemlje poput Danske i Švedske nijesu uvele euro.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!