Vladimir Lešić tvrdi da je Kuća cvijeća njegova, ne Titova

1405647_vladimir-lesic-foto-facebook-printscreen_ff.jpg

Predsjednik Udruženja “Srpska liga”, Vladimir Lešić, praunuk Miloša Savčića, tvrdi da su plac i vila u Užičkoj 15 u Beogradu, gdje je danas Kuća cvijeća, sa grobovima Josipa Broza Tita i Jovanke Broz, njegova imovina.

“Tito je bacio oko na tu kuću još sredinom tridesetih godina prošlog vijeka, kada je dolazio na ilegalne sastanke sa Kočom Popovićem, Mošom Pijadom i ostalima, u Ribnikarevu kuću na kraju tadašnje Rumunske, današnje Užičke ulice”, kaže Lešić.

“Naša vila bila je prekoputa kuće Stojana Protića, djeda Milana St. Protića. Tetka je iz dvorišta čula Tita kada je rekao Jari Ribnikar, dok su šetali ruku pod ruku i zaustavili se kod Protićeve vile: “Vidite ovu kuću preko puta. Tu ću živjeti”, dodao je.

Savčićevi su prvi pripadnici srpske elite koji su se naselili na Dedinju. Milan Savčić kupio je plac među vinogradima i sazidao dvije vile – jednu za sebe, a drugu za ćerku Jelicu, udatu za čuvenog arhitektu Aleksandra Acovića.

Porodice Savčić i Acović izbačene su 17. aprila 1941. iz svih svojih vila i stanova i nikada više nisu ušli u njihov posjed. Bili su među prvih 100 talaca, uglavnom članova porodica uglednih i bogatih Srba koji su se našli na Starom sajmištu, prije nego što je postao Jevrejski logor Zemun. Miloš Savčić je preminuo prve ratne godine.

Poslije rata, u vilu u Užičkoj 15 uselio se Tito, a na mjestu gdje je bila energana za toplu vodu, koja je srušena, kako kaže Lešić, po Jovankinom nalogu, kasnije je podignuta Kuća cvijeća. U vilu se 1997. useljavaju tadašnji predsjednik Jugoslavije Slobodan Milošević i njegova supruga Mirjana Marković. Zdanje je ozbiljno oštećeno u NATO bombardovanju, dvije godine kasnije, ali je naknadno obnovljeno.

Vrijednost Savčićeve imovine 1946. godine iznosila je ondašnjih 970 miliona dolara, što je pandan, kako kaže Lešić, današnjih 17 milijardi dolara.

On želi da mu fizički budu vraćene vile i placevi, uključujući i Užičku 15, ali bez Titovog groba. Ukoliko to nije moguće, traži nekretnine iste vrijednosti.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!