VMRO-u neprihvatljivi zahtjevi DUI

#NikolaGruevski #VmroDpmne

Partija mandatara za sastavljanje nove vlade Makedonije Nikole Gruevskog, VMRO DPMNE, saopštila je danas da su neprihvatljivi uslovi za formiranje vladajuće koalicije, koje je postavila DUI Alija Ahmetija.

Nikola Gruevski (Foto: EPA/Georgi Licovski)

Predsjedništvo albanske partije DUI sinoć je utvrdilo ključne elemente od kojih neće odustati u pregovorima sa bilo kojom makedonskom partijom i koje mandatar za formiranje vlade Makedonije mora da prihvati.

To su ozvaničavanje albanskog jezika, produžavanje mandata Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore (čija su meta istraga visoki funcioneri VMRO DPMNE) i ubrzavanje procesa eurointegracija.

Međutim, VMRO DPMNE danas navodi da neće pregovarati, niti dozvoliti promjenu Ustava kojom bi albanski postao drugi zvanični jezik Makedonije, a mandat Specijalnom tužilaštvu za prisluškivane razgovore bio produžen.

Gruevski ima rok do 29. januara da obezbjedi većinu u parlamenetu i da formira kabinet.

Njegova stranka je na nedavnim izborima osvojila 51 mandat, a sa 10 poslanika dugogodišnjeg koalicinog partnera DUI imala bi tijesnu većinu od 61 poslanika u Sobranju sa 120 mjesta.

Lider DUI Ali Ahmeti je prije tri dana rekao da očekuje poziv Gruevskog za pregovore o novoj koalicionoj vladi, a dva druga moguća koaliciona partnera, Pokret Besa i Alijansa za Albance rekla su da ne žele da pregovaraju o vladi.

Ukoliko Gruevski ne uspije da formira vladu do 29. januara, mandat bi trebalo da dobije lider druge po veličini partije SDSM, koja je osvojila 49 mandata, mada provladini mediji objavljuju tumačenja po kojima to ne treba da se desi, jer nije precizirano Ustavom.

Izvor: Radio Televizija Crne GoreŽelite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!