Vučić podijelio ordenje

aleksandar-vucic-2-1000x555.jpg

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je, povodom Sretenja – Dana državnosti, odlikovanja zaslužnim pojedincima i ustanovama navodeći da isticanjem zaslužnih, Srbija proslavlja sebe i svoju budućnost.

Vučić je na svečanosti u Predsedništvu Srbije kazao da su laureati, među kojima je sedam ustanova i 15 pojedinaca, pokazali da umiju da “budu tu za sve oko sebe, da trpe i da vole, da daju, pomažu i marljivo rade”.

“Srbija sjutra slavi veliki i važan dan, odajući počast precima i pokazujući djeci koliko je vredno živjeti za nju. Isticanjem zaslužnih pokazujemo svima pravi put i gradimo sistem vrijednosti kome težimo”, rekao je Vučić.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena predsednik Srbije odlikovao je Univerzitet u Beogradu, a Sretenjskim ordenom prvog stepena beogradsko Narodno pozorište.

Centru za porodični smještaj i usvojenje “Miloševac” pripao je Sretenjski orden prvog stepena a ansamblu narodnih igara i pjesama Srbije “Kolo”, Orden Karađorđeve zvijezde drugog stepena.

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Muzej Vojvodine u Novom Sadu i Geološki zavod Srbije, dok su Savez udruženja boraca narodnooslobodilačkog rata Srbije – SUBNOR Srbije i Savez inženjera i tehničara Srbije, odlikovani Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

Doskorašnjem direktoru Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milanu Stevoviću predsjednik Srbije uručio je Orden zasluga za odbranu i bezbjednost trećeg stepena dok je vajarima Svetomiru Arsiću Basari i Miodragu Živkoviću dodijelio zlatne medalje za zasluge u kulturnim djelatnostima.

Zlatnom medaljom za zasluge u kulturnim delatnostima odlikovani su i glumci Rada Đuričin i Marko Nikolić, profesor Dejan Ilić nagrađen je istim ordenom za izuzetne zasluge u naučno-istraživačkoj oblasti i predzetništvu dok je novinar Miomir Filipović odlikovan srebrnom medaljom za zasluge u oblasti novinarstva.

Katarina Dešić i Branka Filipović odlikovane su zlatnom medaljom za zasluge u oblasti hraniteljstva dok je srebrna medalja pripale slikarima Janu Bačuru i Predragu Lukoviću za zasluge u oblasti slikarstva.

Zlatnom medaljom za hrabrost “Miloš Obilić” za djelo ličnog herojstva, posthumno je odlikovan žandarm Milan Vujović koji je poginuo 2003. godine pri eksploziji protivtenkovske mine u blizini Bujanovca.

Posthumno su zlatnom medaljom za zasluge u kulturnim delatnostima odlikovani i kompozitor Milivoje Mića Marković i pevač Predrag Cune Gojković.

Ukazom predsjednika Srbije, Ordenom srpske zastave trećeg stepena za naročite zasluge u javnim i kulturnim djelatnostima, posebno u jačanju saradnje Srbije i Njemačke, odlikovana je profesorka Gabrijela Šubert, a zlatnom medaljom za zasluge švedski profesor Šel Magnuson i Horhe Kaćinero iz Španije.

 

 

Izvor: Cafe Del Montenegro

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!