Za vojsku Kosova trebaće bar 10 godina

Potrebno je mnogo toga da se uradi da se kosovske bezbjednosne snage transformišu u vojsku, izjavio je komandant Kfora, italijanski general Saltavore Kuoči.

Foto: „Za formiranje armije potrebna je drugačija obuka, više novca, naoružanja…“ (Foto: pixabay.com)

On je napomenuo i da, kakav god taj dugotrajni proces bude bio, om mora biti prihvatljiv za sve strane, uključujući manjine.

Kuoči je kazao da je formiranje vojske duga priča, nešto što se ne može ostvariti za jedan dan, ili samo usvajanjem nacrta zakona.

„U svakom slučaju, kada odluka o tome bude donijeta, biće potrebno najmanje 10 godina da se formira vojska. Pitanje vojske nije samo stvar tranzicije ili transformacije. To je pitanje opreme, obuke, izgradnji tih sposobnosti i kapaciteta“, rekao je Kuoči u emisiji Rubikon na KTV.

On je dodao da je za formiranje armije potrebna drugačija obuka, više novca, naoružanja, što znači i da bi budžet trebalo da bude potpuno drugačiji.

„Sve to znači da to nije toliko pitanje odluke, već da se radi o dugoročnom procesu. Čak i da se nacrt zakona usvoji, taj proces će trajati 10 godina“, rekao je Kuoči.

On je podsjetio da Kfor podržava transformaciju kosovskih bezbjednosnih snaga i ustavne promjene u tom smislu.

„Mi podržavamo ustavne promjene, transformaciju ili tranziciju, kako već bude odlučeno. To znači da kakav god proces bude bio, on mora biti prihvatljiv za sve strane, uključujući manjine. Zato NATO podržava izmjene ustava, a ako ne bude tako, pozicija Alijanse će biti revidirana na najvišim nivoima unutar Saveza“, naveo je Kuoči.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!