Zahtjev Kosova za Unesko vruća tema

#Kosovo #Unesco

Ambasador Srbije pri Unesko Darko Tanasković rekao je da bi eventualna obnova inicijative Prištine za članstvo bila otvaranje još jedne „vruće“ teme.

Osim toga, prema njegovim riječima, Srbija od 2015. godine nije prestajala da dokazuje zašto bi taj prijem bio sporan.

„Trenutno nemamo nikakvih saznanja o konkretnim pripremama za pokretanje inicijative Prištine da će Kosovo obnoviti zahtjev za prijem u Unesko“, rekao je Tanasković u intervjuu za „Novosti“.

Kako objašnjava, vremena za podnošenje zahtjeva formalno još ima, ali objektivno sve manje pogotovo ako se uzme u obzir da bi ono u slučaju Kosova moralo podrazumijevati kampanju, kao i prevazilaženje niza proceduralnih prepreka.

Kosovo se, dodao je, i ne može obratiti Unesku neposredno sa zahtjevom za prijem, već posredstvom neke druge države.

Tanasković naglašava da mu je za prijem kao nečlanica UN, potrebna dvotrećinska većina glasova na Generalnoj konferenciji Uneska.

„Sve to, zajedno sa preovlađujućim neraspoloženjem u Unesku prema otvaranju još jedne ‘vruće’ teme u situaciji u kojoj se organizacija suočava sa velikim problemima, a predstoji i izbor novog generalnog direktora, dok je svijet u previranju i prestrojavanju, a Prištinu potresa ozbiljna politička kriza, sve pomenuto i ponešto nepomenuto, ne ide naruku podnosiocima zahtjeva za prijem ‘Kosova’ u Unesko“, kaže on.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!