Spoj nauke i mode: Odjeća koja raste sa vašim djetetom

#Moda #Djeca #Moda #Odjeća

Odeca-koja-raste-zajedno-s-decom-1.jpg

Ako ste i vi među milionima roditelja male djece koji muku muče sa odjećom koja prebrzo postane mala, oduševiće vas genijalno rješenje mladog Britanca Rajana Jasina koje je osvojilo nacionalnu nagradu fondacije “James Dyson”. Podstaknut negativnim iskustvom sa dječijom odjećom namijenjenom svom sestriću, Jasin je odlučio da kreira “tehnički najnapredniju dječiju odjeću na svijetu” koja će roditeljima uštedjeti i novac i vrijeme, ali ujedno i smanjiti količinu bačene odjeće.


Kreativan um dvadesetčetvorogodišnjeg aeronautičkog inženjera spojio je svijet nauke i mode i nastala je odjeća za djecu koja prati rast svog malog vlasnika. Nazvana “Petit Pli”, što doslovno znači mali nabor, ova jedinstvena odjeća je dizajnirana tako da jedna veličina odgovara djeci od šest do 36 mjeseci.


Tokom tog perioda od dvije i po godine, djeca mogu da prerastu čak sedam brojeva odjeće, ali dizajn materijala omogućio je da djeca zadrže istu odjeću i dok rastu. “Petit Pli” je načinjena od laganog, vodootpornog sintetičkog materijala koji je plisiran, te se sa svakim pokretom lako razvlači i prati oblik tijela.

Materijal se lako održava i može se prati u mašini za veš. Prvenstveno je namijenjen za jakne i pantalone, ali Jasin traga i za organskim materijalima koji bi bili prijatniji za nošenje i prikladniji za ostale komade odjeće.

Namjera dizajnera je da patentira svoju kreaciju, a otpočelo je i prikupljanje novčane podrške kako bi se nastavila proizvodnja i zvanično lansirala kolekcija.

Izvor: Cafe Del Montenegro

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!