Fudbalska analiza (FA): Stevan Jovetić – majstor koji opstaje

#FudbalskaAnaliza #FA #StevanJovetić #Internazionale #Sevilla #ManchesterCity #VasilijePrelević

Koji su razlozi za ovakav odnos Lućana Spaletija ne znamo. Ali, znamo da Jovetić svoje prilike koristi i iako nije imao dovoljno minuta njegova forma i dalje ima tendenciju rasta, a njegovo majstorstvo i talenat, iako pritisnuti, nisu ugušeni, već čvrsto opstaju.Piše: Vasilije Prelević

Od prelaska iz Fjorentine u Mančester Siti, ako izuzmemo boravak u Sevilji, Stevan Jovetić se nalazi u nemilosrđu fudbalskih trenera. Pelegrini ga je odvukao iz Firence za 30 miliona eura, a Jovetić nije krio zadovoljstvo povodom selidbe u Mančester.

Jovetić je, ako su informacije tačne, a uvijek ih treba uzeti sa dozom nepovjerenja, kazao da bi, da nije potpisao za Siti, otišao u Juventus. Danas, nakon četiri godine, izgleda kao da bi ga Juventus više cijenio. Nesporan je Jovetićev kvalitet, i to je dokazao u svim klubovima u kojima je nastupao, nakon odlaska iz Fiorentine.

Igrao je za Siti, Inter i Sevilju, i samo se u Andaluziji naigrao, gdje je za polusezonu nastupio 19 puta i postigao šest golova. Za dvije sezone u Sitiju, igrao je na 35 mečeva i postigao osam golova, dok se u Interu najgore provodio gdje je na 26 nastupa postigao samo šest pogoštdaka.

Iz prvog tima Fjorentine otišao je da bude rezervista Sitija, Intera i Sevilje, i za rezervnog igrača imao je veoma dobar utisak. Ali, Joveta ne smije da grije klupu ni i u jednom klubu. On je igrač šuta, momenta, duplog pasa i mora biti na terenu mnogo više nego što je to bio slučaj u protekle četiri godine.

Sada, nakon svih uspješnih i neuspješnih epozida, Lućano Spaleti ga nije registrovao u 25 igrača za predstojeću sezonu Serije A. Inter se odrekao talenta, koji se može porediti i sa Kandrevinim i talnetom Ivana Perišića, sigurno je bolji od Gabrijela Barbose, koji se još uvijek nije istakao i od mnogih drugi.

Koji su razlozi za ovakav odnos Lućana Spaletija ne znamo. Ali, znamo da Jovetić svoje prilike koristi i iako nije imao dovoljno minuta njegova forma i dalje ima tendenciju rasta, a njegovo majstorstvo i talenat, iako pritisnuti, nisu ugušeni, već čvrsto opstaju. 

Njegov transfer karijere, od kojeg je mnogo očekivao, a to potvrđuje odgovor na pitanje novinara na pres konferenciji u Mančesteru, koji ga je upitao koliko procjenjuje da će postići golova u debitantskoj sezoni u Premijer Ligi, na šta je Joveta odgovorio kratko – petnaest, otišao je u potpuno drugom smjeru i postao promašaj karijere.

Period od četiri godine lutanja kroz evropski fudbal, ovim konačnim Spaletijevim potezom, trebao bi da je gotov.

Jovetić sada ima samo jedan prioritet, a to je da pronađe klub u kome će zaista biti potreban, gdje će imati zagarantovane minute. Ne trebaju njemu klubovi koji ga žele samo zato što ga je prebogati Siti platio 30 miliona eura, koji traže konkurenciju svojim prvotimcima.

Njemu treba klub čija će se igra oslanjati zasnivati na Stevanovom raspoloženju, gdje se bez njega neće moći. Samo tako, Evropski fudbal će upoznati onog Jovetića kog zna cijela Crna Gora.

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!

1 komentar

Comments are closed.