Kolina: Sudije da zaštite imidž fudbala

Šef za suđenje Evropske fudbalske unije (UEFA), Pjerluiđi Kolina, izjavio je da bi sudije trebale stati u zaštitu imidža fudbala kao igre.

Foto: Guliver/Getty Images

Kako se navodi na zvaničnom sajtu UEFA-e, nekada najbolji svjetski fudbalski sudija poručio je da bi sudije trebale omogućiti igračima da se tokom meča fokusiraju samo na igru.

Podsjetio je sudije da zaštite igrače i kazne one koji tokom utakmica u evropskim takmičenjima prave ozbiljne i grube prekršaje.

„Nama su potrebni fudbaleri koji igraju, pa oni moraju biti zaštićeni. Ne želimo situacije u kojima je budućnost fudbalera ugrožena zbog ozbiljne povrede izazvane startom protivničkog igrača, bez obzira da li je postojala namjera“, rekao Kolina.

UEFA je podsjetila sudije na obaveze nakon što je trener Mančester sitija Pep Gvardiola tražio od čelnika Fudbalskog saveza Engleske da zaštiti igrače od grubih prekršaja, pošto je njegov fudbaler Liroj Sane povrijeđen u utakmici protiv Kardifa u FA kupu u januaru.

„Fudbaleri moraju da shvate da treba da poštuju svoje protivnike i da pokažu isto pozitivno ponašanje kakvo žele da dobiju od drugih igrača“, naveo je Kolina.

UEFA je podsjetila sudije i da ne tolerišu pritisak grupe fudbalera na donošenje odluka za vrijeme utakmice.

„Kada vidim da mobinguju sudiju, to nije prihvatljivo, to nije poruka koju želimo da fudbal prenese“, dodao je bivši italijanski sudija, jedan od najboljih u istoriji fudbala.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!