Ovo su potencijalni rivali „sokola“

#CrnogorskiFudbaleri #UefaLigaNacija

Fudbalska reprezentacija Crne Gore igraće u Ligi C novoformiranog takmičenja Liga nacija, objavila je danas Evropska fudbalska unija (Uefa).

Foto: Anadolija

Crna Gora će se takmičiti sa selekcijama Mađarske, Rumunije, Škotske, Slovenije, Grčke, Albanije, Norveške, Srbije, Izraela, Bugarske, Finske, Kipra, Estonije i Litvanije.

Ovih 15 selekcija na žrijebu 24. januara 2018. godine biće raspoređeno u jednu grupu od tri i tri grupe od po četiri tima.

Liga nacija počeće u septembru naredne godine i igraće se umjesto prijateljskih utakmica reprezentacija i sastoji se od četiri lige, A, B, C i D. Ekipe će igrati u reprezentativnim terminima, uporedo sa mečevima u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, u septembru, oktobru i novembru 2018.

U takmičenju će učestovati svih 55 članica Uefe, koje su raspoređene prema koeficijentu po završetku kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2018. godine.

U Ligama A i B takmičiće se po 12 reprezentacija, u četiri grupe po tri ekipe, a u Ligi D će 16 reprezentacija biti podijeljene u četiri grupe. Pobjednici grupa će izboriti plasman u jače lige, a posljednjepsirane ekipe će ispasti u niže lige.

Pobjednici liga izboriće direktan plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.

Foto: uefa.com

U junu 2019. godine igraće se „fajnal-for“, a u martu 2020. godine na programu je plej-of u kome će učestvovati 16 reprezentacija.

Liga nacija neće mnogo promijeniti sistem kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Po dvije najboljeplasirane ekipe iz 10 kvalifikacionih grupa plasiraće se na prvenstvo, a ostalih četiri kroz plej-of Lige nacija. Ako plej-of izbori ekipa koja je kroz redovne kvalifikacije prošla na Evropsko prvenstvo, na njeno mjesto u plej-ofu dolazi prva sljedeća iz lige.

U najjačoj A ligi igraće Njemačka, Portugal, Belgija, Španija, Francuska, Engleska, Švajcarska, Italija, Poljska, Island, Hrvatska i Holandija, dok su u B ligu smješteni Austrija, Vels, Rusija, Slovačka, Švedska, Ukrajina, Irska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Irska, Danska, Turska i Češka.

U najslabijoj D ligi su Azerbejdžan, Makedonija, Bjelorusija, Gruzija, Jermenija, Letonija, Farska Ostrva, Luksemburg, Kazahstan, Moldavija, Lihtenštajn, Malta, Andora, Kosovo, San Marino i Gibratar.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!