Rusi planirali doping fudbalera?

Ruski sport ponovo je na udaru zbog dopinga. Ovog puta mediji pišu o masovnom dopingu ruskih fudbalera, čak se spominje i suspenzija sa Svjetskog prvenstva, što je skoro nezamislivo.

Foto: Guliver/Getty Images

Bivši šef anti-doping agencije u Moskvi, Grigorij Rodčenkov koji je sada svjedok saradnik u SAD, tvrdi da su domaćini Mundijala planirali da dopinguju fudbalere narednog ljeta.

Oni su navodno imali namjeru da zamijene uzorke urina, kako bi fudbaleri mogli nekažnjeno da se dopinguju, poput olimpijaca u Sočiju.

Rodčenkov je ponudio i dokaze oko čega se sada lome koplja, i vidjećemo hoće li imati isti efekat kao u zimskim sportovima i atletici.

Na osnovu njegovog svjedočenja pokrenute su istrage povodom sumnji o masovnom dopingu ruskih sportista pod kontrolom države, koja je rezultirala velikim brojem suspenzija u pojedinačnim sportovima.

Podsjetimo, ruski olimpijski tim suspendovan je sa Igara u Pjongčangu.

Engleski mediji prenose da je Rodčenkov ispričao da je Vitalij Mutko, koji je nedavno podnio ostavku na mjesto predsjednika organizacionog odbora Mundijala 2018, naredio da „fudbal mora da bude čist“, odnosno da ne smijeju da budu otkriveni nikakvi slučajevi dopinga, iako su fudbaleri u čitavom programu.

„Fudbaleri su bili u programu koji je kontrolisala država“, kazao je, navodno, Rodčenkov.

FIFA je na potezu, najavila da će razgovarati sa Rodčenkovim kako bi ih informisao o svojim saznanjima, ali još nije pokrenuta ospežna istraga.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!