Zdravko Mamić uhapšen u Međugorju

Pripadnici SIPA-e uhapsili su bivšeg izvršnog direktoar zagrebačkog NK Dinamo Zdravka Mamića, koji je u Hrvatskoj prvostepeno osuđen na šest i po godina zatvora.

Foto:

Međunarodnu potjernicu za Mamićem, a prije toga je prebjegao u BiH, raspisao je Županijski sud u Osijeku, saznaje Žurnal, prenisi portal Klix.

Bjegunac od hrvatskog pravosuđa, bivši izvršni direktor zagrebačkog NK Dinamo Zdravko

Županijski sud u Osijeku raspisao je domaću i međunarodnu potjernicu te izdao poseban nalog za Mamićevo hapšenje na području zemalja Evropske unije, saznaje Žurnal.

Dan uoči izricanja presude on je prešao na teritoriju Bosne i Hercegovine.

Mamić je, kako se navodi, uhapšen na području Međugorja

Prema njegovim tvrdnjama u medijima, posjeduje uvjerenje o državljanstvu BiH na osnovu kojeg je predao zahtjev za dobijanje svih dokumenata Bosne i Hercegovine.

Prema zakonskoj proceduri Mamić će biti priveden u Sud BiH, gdje bi esktradicioni sudija trebao da utvrdi koje dokumente posjeduje. Ukoliko ima validne dokumente o posjedovanju bosanskohercegovačkog državljanstva, Mamić u skladu sa zakonskim propisima neće do daljnjeg moći biti izručen Hrvatskoj.

Podsjetimo, u slučaju da je Republika Hrvatska raspisala potjernicu za osobom koja nema državljanstvo BiH, slučaj bi išao prema Ministarstvu pravde BiH i Republika Hrvatska bi tada imala rok od 40 dana da BiH, odnosno Ministarstvu pravde, dostavi potrebnu dokumentaciju za ekstradiciju hrvatskog državljanina. Tada bi ministar pravde Bosne i Hercegovine donio odluku o izručenju.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!