Žorž Vea postao predsjednik Liberije

#ŽoržVea #Liberija

Nekada najbolji igrač planete, Žorž Vea, postao je predsjednik Liberije.

Foto: Beta/AP

Legenda Milana i jedini osvajač Zlatne lopte sa afričkog kontinenta postao prvi fudbaler koji je postao predsjednik svoje zemlje.

Iako izborna komisija još nije potvrdila zvanične rezultate izbora, tamošnji mediji javljaju da Vea ima nedostižnu prednost.

Najbolji fudbaler Afrike svih vremena ušao je u politiku čim je završio fudbalsku karijeru. U ratom razorenoj zemlji je vodio mnogo humanitarne misije, potom osnovao svoju stranku i 2005. kandidovao se na predsjedničkim izborima. Iako je pobijedio u prvom krugu, poražen je u drugom od Elen Džonson Sirlif koja je vladala sve do danas. Vei je tokom te kandidature najviše zamjerano na nedostatku akademskog obrazovanja i neiskustva u politici. Potom je 2011. godine bio kandidat za potpredsjednika, ali je opet poražen od Sirlifove, piše Mozzartsport.

Konačno, druga predsjednička kandidatura i višegodišnja politička borba su ovoga puta urodili plodom. Dok se čeka zvanična potvrda izbornih rezultata, Vei već stižu čestitke sa svih strana svijeta. Čestitali su mu nekadašnji saigrači Marsel Desai i Paolo Maldini putem društvenih mreža, a oglasio se i čovjek koji ga je otkrio u Monaku – Arsen Venger.

„Želim da čestitam mom bivšem igraču Žoržu Vei koji je postao predsjednik Liberije. Ne dešava se baš da vam bivši igrač postane šef države. Nadam se da će i kao predsjednik imati onaj entuzijazam da radi i uči kao kada je bio igrač“, poručio je Venger.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore

Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!