„Ja nisam Srbin, nego Crnogorac. I nisam dobar trener nego imam Dankana“: Šta je Greg Popović rekao Igoru Kokoškovu

O Igoru Kokoškovu se u Srbiji ne zna mnogo. Svakako manje nego što bi bilo logično za srpskog košarkaškog stručnjaka koji je ovog ljeta bio najbolji evropski trener. Osvojio je Prvenstvo Evrope sa Slovenijom, a igra sudbine je htjela da rođeni Beograđanin u finalu igra baš protiv reprezentacije Srbije.

Šira nekošarkaška javnost za njega je čula prije nešto više od deceniju i po kada je postao prvi neamerički član stručnog štaba jednog NBA tima. I od tada samo „bilduje“ svoj CV. Postao je prvi neamerički trener koji je osvojio NBA ligu, pa prvi na Ol-star utakmici, pa do titule prvaka Evrope.

Ali iza tog CV-ja, krije se životna priča jednog mladića u uniformi JNA kome se zbog saobraćajne nesreće dok se rušila zemlja, srušio san da postane košarkaš.

U velikom intervjuu za Nedeljnik, Igor Kokoškov, sadašnji trener u Juti, govorio je o svom životu, danima u JNA u vrijeme raspada zemlje, o saobraćajnoj nesreći zbog koje je prekinuo igračku karijeru, o američkom snu, kako je otišao u Ameriku, susretima sa najvećim imenima košarke, ali i predsjednikom SAD Džordžom Bušom.

Jedan od tih susreta je bio i sa Gregom Popović. Kokoškov je za Nedeljnik ispričao jednu interesantnu anegdotu:

„Radio sam za Larija Brauna, a Popović je bio pomoćnik Braunu. Kvin Snajder, moj sadašnji trener, radio je u San Antoniju. Imamo mnogo zajedničkih prijatelja. Grega sam upoznao 2001. godine, bio sam u Klipersima i igrali smo u ‘Alamo domu’, to je impresivna građevina koja služi i za rodeo. Još je igrao Dejvid Robinson, a Dankan je drugu godinu dominirao u NBA. Posle utakmice Popović je došao da se javi Alvinu Džentriju, treneru Klipersa. I ja, mlad i lud, priđem Gregu, pozdravimo se, i ja kažem: ‘Vi ste dobar trener zato što ste Srbin.’

A on se onako brecne i kaže: ‘Nisam ja Srbin, ja sam Crnogorac.’ Kažem ja: ‘Pa dobro, to je isto.’

A on: ‘I nisam dobar trener, nego imam Tima Dankana u timu.'“, ispričao je Kokoškov.

Advertisements
Želite reklamu na Portalu Crna Gora? Javite nam se!

Želite i Vi da pišete za Crnu Goru? Pridružite nam se!