Никола је херој АБА финала: Све је почело на терену иза „ШАРГАРЕПЕ“

“Знаш онај бетон иза “Шаргарепе”, доље код Дома војске…” за разговор са Николом Ивановићем увијек вам треба неки рјечник локалних, подгоричких израза. И атлас интимне географије. Чак и пола сата након освајања АБА титуле…

Никола Ивановић (Фото: КК Будућност ВОЛИ)

Херој АБА финала најмање је, у ноћи историјског тријумфа, око поноћи, ту испред свлачионице Будућност Волија желио да говори о себи. Никола је побједник, јер док говори о она два поготка полагање у контри 70 секунди прије краја четвртог финалног меча и скок шут у посљедњем минуту против Звезде у „Морачи“, не може да сакрије мало дјечачке стидљивости и скромности која је одраз доброг васпитања. Као да те шутеве није избацио он сам него и сви они који су, од почетка, били дио његове каријере.

“Почетак? Много прије првог тренинга. Има тај један бетонски терен иза ,,Шаргарепе”, моје зграде, старог подгоричког кварта. Ето ту, са екипом из зграде сам почео. Са пет или шест година… Са друштвом, али често и сам. Сјећам се, без мајице, па горим на 40 љетњих степени и шутирам… Мршав, низак, кост и кожа. Та лопта и тај терен, то су моје прве утакмице и велике борбе”, присјећао се Никола, ту испред свлачионице, на степеништу код тунела, излаза на терен „Мораче“.

Николу Ивановића сада пореде са великим европским бековима. Скок-шут, степбек дриблинг за тројку, као Спанулис? Флотер или улаз као Наваро? Одбрана на лопту као Рубио? Подгоричанин је прототип модерног европског бека, играч апсолутно за Евролигу. И интересантно је питати га, ко му је узор у каријери.

“То је лако питање! То је Ален Шофранац, легенда подгоричког баскета, његове потезе сам прво скидао… Ален је имао све, технику, став. Све што треба да једно дијете, ту поред терена код „Шаргарепе”, заволи кошарку. Зато ми је много битна та екипа, мој кварт. Много тога сам на терен „Мораче” одатле понио”, казао је Ивановић.

Екипа Будућност Волија је у кључном, четвртом мечу АБА финала против Црвене звезде била без поена из игре од 35. до 39. минута. До те украдене лопте Рочестију, Николине контре, па онда шута из тешке позиције преко руке у посљедњем минуту… Никола не жели да истиче свој квалитет и учинак. Али, жели да говори о инспирацији.

“Нема лажне скромности, није то ствар простог квалитета… Али, рећи ћу: ником од мојих саиграча није било стало толико до ових побједа као мени. А знам да је и њима било ово веома важно! То финале у „Морачи“, људи које знам цијелог живота поред терена или на трибинама… То је као да играм у својој кући. Одатле и та сигурност”, рекао је Никола.

У Будућност Воли прошлог љета вратио се као млад играч који таленат тек треба да оствари. Сада је у регионалној кошарци препознат као побједник.

“Вратиле су се године рада, све добре и лоше ствари, године у Меги, Грчкој, Италији… И све се поклопило у правом тренутку. За мене, али прво за цијели тим. Да нијесмо били права цјелина, ја не бих дошао у ситуацију да остварим овај сан. Тамо код Шаргарепе, сваки је шут био као у посљедњој секунди за титулу Будућности – Гашов, Шћепов… Али, ово није крај, титулу видим као почетак”, истакао је Ивановић.

У Подгорицу ће наредне сезоне долазити све сами великани: Фенербахче, Реал, Олимпијакос, ЦСКА… Николу потенцијално чекају дуели са Де Колоом, Спанулисом, Вилбекином. Не бира најдражег ривала.

“Ма, идемо у Евролигу, сваки меч биће као финале! И заиста желимо да у сваком наступимо са ставом као да играмо неки од ових мечева за АБА титулу. Представљаћемо град и државу и играти са поносом”, казао је Никола.

Извор: Колектив

Advertisements
Желите рекламу на Порталу Црна Гора? Јавите нам се!

Желите и Ви да пишете за Црну Гору? Придружите нам се!